Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Яворівські школярі довідалися, що новий паспорт громадянина України убезпечить від шахраїв

Учора, 12 грудня, в Яворівському РВ ГУ ДМС України у Львівській області гостювали школярі, яким фахівці міграційної служби розповіли про переваги нового паспорта громадянина України, тобто – ID-картки.
Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо.

Як повідомив власкор Гал-інфо, з учнями поспілкувався начальник Яворівського РВ ГУ ДМС України у Львівській області Ігор Дашавець, який продемонстрував їм новий паспорт громадянина України, наголосивши, що цей документ є захищеним від шахраїв.

З його слів, адже, як не прикро, випадків, коли нечисті на руку ділки підробляють паспорти-книжки та використовують їх в оборудках не лише у банківській сфері, але також – у сфері нерухомості тощо, – вистачає.

«Головним мотивом запровадження нових паспортів є їх захищеність від підроблення. ID-картка містить електронний безконтактний чіп, який неможливо змінити або скопіювати. Ці картки, на відміну від попередніх «книжечок», видають на основі електронної бази даних – Єдиного державного демографічного реєстру, отже кожній особі лише один раз доведеться пройти процедуру ідентифікації, надалі інформація про неї буде міститися в реєстрі. ID-картка – самодостатній документ, який посвідчує особу та підтверджує громадянство України, для використання у будь-якій життєвій ситуації не потребує, а ні зчитування даних з чіпу, а ні подання будь-яких додаткових довідок чи сертифікатів», – пояснив Ігор Дашавець.

Коли учні поцікавилися, чи можуть комусь відмовити у виготовленні ID-картки, – начальник Яворівського РВ ГУ ДМС України у Львівській області відповів так:

«Законодавство України, так само – як і законодавство більшості іноземних держав, не передбачає можливості для відмови особи від оформлення ID-картки за будь-якими мотивами, у тому числі – релігійними. Це було б нелогічно з огляду на головний мотив запровадження цього документа – безпеку. У всьому світі будь-які переконання, у тому числі, релігійні, не можуть бути причиною невиконання норм національного законодавства.

За будь-яких обставин слід пам'ятати, що використання ID-карток не заперечується абсолютною більшістю релігійних конфесій та спрямоване виключно на безпеку громадян – власників документів, а також – на безпеку суспільства в цілому. Використання ж паспорта-книжки, зразка 1994 року, є небезпечним через доступність підроблення, практично, у «домашніх» умовах».

Учні також зацікавилися, чи підтверджує місце реєстрації ID-картка. На що Ігор Дашавець відповів, що реєстрація місця проживання потрібна для організації діяльності насамперед територіальних громад. Останні, за діючим законодавством, здійснюють реєстрацію та видають відповідний документ, який її підтверджує. Реєстри територіальних громад, які за законом мають утворюватися у кожній громаді, надають всі можливості для взаємодії між різними комунальними службами у процесі надання послуг, у тому числі – у питаннях перевірки реєстрації місця проживання у випадках, коли це необхідно територіальній громаді. Разом з цим, Україна прагне до екстериторіальності основних послуг, тобто, кожна особа має отримувати послуги незалежно від реєстрації місця проживання.

«Чи обов’язково моїм батькам зараз іти до вас, в міграційну службу, й замінювати старий паспорт на новий?», – запитала дівчинка.

«Обов'язкової заміни документів не передбачено. Запровадження ID-карток – це тривалий процес, який в Україні за прикладом європейських держав буде відбуватися природнім шляхом. Обов'язкової заміни документів, так само як встановлення граничних термінів дії раніше виданих документів, – не передбачається.

У 2018 році внесені зміни до законодавства, відповідно до яких відкрито можливість заміни паспорта-книжки на ID-картку за бажанням власника документа. До цього часу заміна здійснювалася, винятково, у випадку зміни даних особи, втрати або непридатності до використання паспорта-книжки, також ID-картка видавалася, як перший паспорт опісля досягнення 14-річного віку (до листопада 2016 року – 16-річного)», – відповів І. Дашавець.

Старшокласників цікавило також, скільки коштує виготовлення ID-картки, та, хто може її отримати безплатно.

«Місцеві громади можуть надавати пільги самостійно. Законом передбачено право місцевих громад самостійно звільняти певні категорії громадян від оплати вартості адміністративної послуги або компенсувати громадянам вартість бланка за рахунок місцевих бюджетів. Отож, для певних категорій громадян місцеві громади можуть зробити оформлення документів безкоштовним. Це стосується як ID-карток, так і закордонних паспортів», – пояснив керівник яворівської міграційної служби.

У коментарі власкорові Гал-інфо начальник Яворівського РВ ГУ ДМС України у Львівській області Ігор Дашавець наголосив, що такі зустрічі із старшокласниками шкіл Яворівщини продовжуватимуться, адже, з його слів, підростаюче покоління має знати про запровадження нових паспортів із перших вуст.

На запитання журналіста: якщо людина одружується, народжує дітей, змінює місце проживання, то куди цю інформацію буде занесено? – Ігор Дашавець відповів, що інформація, яка протягом життя може змінюватися, буде занесена лише до електронного чіпу паспорта. Її можна змінити без необхідності виготовлення (і відповідно – оплати) нового документа у підрозділі міграційної служби.

Зчитати інформацію, яка записана на чіп (окрім відбитків пальців рук) можна за допомогою навіть сучасного смартфона (на офіційному сайті поліграфкомбінату «Україна» – доступне для безкоштовного завантаження необхідне програмне забезпечення).

На чіп ID-картки невдовзі буде записуватися електронний цифровий підпис (лише для осіб, які досягли 18-річного віку), який дозволить у майбутньому використовувати різноманітні електронні сервіси, у тому числі, отримувати адміністративні послуги, не виходячи з дому.

«Головним мотивом запровадження нових паспортів є безпека, однак після створення електронних сервісів власники цих документів отримуватимуть суттєві переваги», – сказав Ігор Дашавець.

Коли власкор Гал-інфо поцікавився, чи приймають людей з інвалідністю позачергово, – керівник Яворівського територіального підрозділу міграційної служби Львівської області Ігор Дашавець розповів таке:

«Було, що до мене звернулася керівник соціального центру «Регіна» Наталія Кулик із проханням організувати прийняття документів для оформлення закордонних паспортів для людей з обмеженими можливостями та особливими потребами благодійної організації «Дитячі мрії», що діє в Новояворівську.

Люди, що перебувають під опікою цієї установи, потребують особливої уваги до себе і благодійники дають їм можливість відчути себе корисними та потрібними суспільству. Із метою поїздки на турнір з флорболу у Швецію, а це, до слова, – популярний вид спорту на Яворівщині, виникла необхідність виготовлення для гравців, створеної на базі соціального центру «Регіна» флорбольної команди, –біометричних документів. Благодійники забезпечують неоціненну змогу для людей з обмеженими можливостями реалізовуватися, розвиватися та розкриватися світові.

Оскільки територіальним підрозділом щодня здійснюється запис громадян в електронну чергу, тому я прийняв рішення і організував колективний прийом документів».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ