Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

З 16 липня буде обов'язковим сертифікат на рівень володіння державною мовою

З 16 липня претендент на державну службу або на отримання громадянства України має скласти усний і письмовий тест та отримати відповідний сертифікат.

Про це написав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Facebook.

Уповноважений нагадав, що відповідно до Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, з 16 липня 2021 року в Україні має розпочатися екзаменування щодо рівня володіння державною мовою для державних службовців та осіб, які  мають намір набути громадянство України.

“Сьогодні єдиним критерієм, яким визначається рівень володіння державною мовою, є диплом про освіту. З 16 липня претендент на державну службу або на отримання громадянства України має скласти усний і письмовий тест та отримати відповідний сертифікат. Від складності майбутньої роботи залежатимуть самі завдання. Це будуть рівні А, B, C, як визначено в усьому світі”, - зазначив Уповноважений.

Тарас Кремінь також рекомендував тим, хто вже  перебуває на державній службі, не зволікати та отримувати відповідні сертифікати. “Замість того, щоб чекати коли опинишся на обліку в центрі зайнятості, краще наперед отримати сертифікат. За законом і мені, якщо я піду на новий термін, доведеться складати такий тест. І це при тому, що я вчитель української мови і літератури, закінчив аспірантуру і докторантуру з української літератури, але іспит є обов’язковим”, - наголосив він.

Він зокрема зазначив, що у Литві, Латвії та Естонії громадяни, які влаштовуються на роботу до будь-якої установи, разом з іншими документами мають подати сертифікат на рівень володіння державною мовою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ