Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Забезпечення національної безпеки та оборони України через ведення військового обліку

Тарас Грень

Ефективна система військового обліку відіграє важливу роль у забезпеченні національної безпеки та обороноздатності країни. Вона дає можливість точно оцінювати людські мобілізаційні ресурси, що є основою для належного комплектування Збройних Сил, інших військових формувань та спеціалізованих правоохоронних органів.

Військовий облік є частиною мобілізаційної підготовки держави, що передбачає фіксацію, накопичення та аналіз людських мобілізаційних ресурсів за військово-обліковими ознаками. 

Система військового обліку — це злагоджена структура державних органів, підприємств, установ та організацій, яка займається веденням військового обліку. Вона функціонує з використанням автоматизованих процесів та відповідних баз даних (реєстрів), встановлених законодавством.

В державних органах, підприємствах, установах та організаціях  ведеться персональний військовий облік, який передбачає облік відомостей щодо військовозобов’язаних та резервістів за місцем їх роботи (служби) або навчання. А організація військового обліку покладається на відповідних керівників.

Військовий облік таких осіб за призначенням поділяється на загальний та спеціальний:

  • на загальному військовому обліку перебувають військовозобов’язані та резервісти, які не заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями на період мобілізації та на воєнний час;
  • на спеціальному військовому обліку перебувають військовозобов'язані, які відповідно до Закону України

"Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та воєнного часу.

Для забезпечення належного ведення персонального військового обліку в області створюються обласна та районні комісії, які перевіряють стан військового обліку в державних органах, місцевих адміністраціях, на підприємствах, в установах та організаціях області. Головами цих комісій призначаються заступники голів обласних і районних адміністрацій. До складу комісій входять представники мобілізаційних підрозділів, підрозділів охорони здоров’я та освіти державних адміністрацій, представники ТЦК та СП, поліції, місцевих рад, а також підприємств і установ за згодою. Перевірки завершуються складанням актів, які затверджуються головами адміністрацій. Питання, що перевіряються, визначені Постановою від 30 грудня 2022 р. №1487. 

“Вести військовий облік повинні всі організації, підприємства та установи незалежно від форми власності. Кожна структура повинна подавати цю інформацію про своїх працівників. За порушення цих вимог підприємство несе відповідальність. Львівська обласна державна адміністрація запланувала на 2024 рік провести 67 перевірок на території області, з яких вже перевірено 35 підприємств.” - додав Тарас Грень.

Наприкінці року на основі результатів перевірок проводиться аналіз стану військового обліку в області. На початку наступного року голови військових адміністрацій видають розпорядження, яким затверджуються плани перевірок, склад комісій, а також аналіз стану військового обліку та завдання для забезпечення його функціонування на наступний рік.

Ці розпорядження можна переглянути на офіційних сайтах військових адміністрацій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ