Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Закон про споживче кредитування захистить простих громадян

Парламент ухвалив в другому читанні і в цілому проект Закону України «Про споживче кредитування». «Прийнятий законопроект комплексно врегулює відносини в сфері споживчого кредитування, захистить простих людей та забезпечить розвиток цивілізованого ринку у цій сфері. І що вкрай важливо – це буде вигідно і банкам, і економіці, оскільки зменшить рівень проблемних кредитів у майбутньому», – сказав Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка. Повідомила прес-служба депутата.

За його словами, прийнятий закон зобов’язує банки роз’яснювати людям умови та особливості надання кредиту у вигляді паспорта споживчого кредиту.

«Законом встановлюється обов’язок банку проводити оцінку кредитоспроможності позичальника. Документом також передбачене врегулювання діяльності кредитних посередників. Окрім цього змінюється черговість погашення вимог за договором про споживчий кредит та врегульовується надання додаткових послуг», – зазначив Сергій Рибалка.

Документ передбачає створення механізму споживчого кредитування, який забезпечить захист інтересів як споживачів, так і банків. Він направлений на підтримку конкурентного середовища на фінансовому ринку, підвищення довіри населення, а також стимулювання розвитку всієї економіки.

Він повідомив, що до другого читання законопроекту надійшло 376 пропозицій від народних депутатів, з яких було враховано 278 і відхилено 98.

«В доопрацюванні законопроекту до другого читання взяли участь представники Нацбанку, Нацкомфінпослуг, профільних асоціацій, експерти міжнародних установ. Були виключені норми, які можуть неоднозначно трактуватися та врегульовані Цивільним кодексом. Запроваджено можливість ведення електронного документообігу між кредитором та споживачем. Уточнені умови та терміни відмови людини від кредиту та розрахунку сум повернутих коштів з урахуванням здійснених банками витрат. Також уточнена процедура та перелік документів для здійснення оцінки кредитоспроможності позичальника», – розповів Сергій Рибалка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ