Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

ЗУСДМЦ: 10-річному підлітку трансплантували стовбурові клітини

«Хочу знову грати у футбол з друзями». 10-річному підлітку у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі трансплантували стовбурові клітини.

10-річний Костик із Львівщини неймовірно радіє - сьогодні він із мамою вперше вийшли із трансплантаційного боксу Клініки дитячої онкології і трансплантації кісткового мозку після пересадки стовбурових клітин. У захищеному, стерильному просторі вони перебували близько місяця, очікуючи на відновлення організму після трансплантації.

Про хворобу сина батьки дізнались понад рік тому. Спершу мама звернула увагу на передчасне дорослішання. До того ж турбувало часте підвищення артеріального тиску та погіршення зору у хлопчика. З Костиком вони консультувались у різних лікарів, здавали багато аналізів, проте явної причини не було встановлено.

Після різкої появи гідроцефалії родина звернулась за допомогою до нейрохірургів однієї з лікарень Львова. Медики провели йому тривентрикулостомію та скерували на спеціалізоване лікування у наш Центр.

"Підвищення рівня онкомаркерів та радіологічні обстеження вказували на онкопатологію у дитини. Ми діагностували пухлину ЦНС й розпочали хіміотерапію. Після трьох блоків лікування отримали хороші результати, тож зробили забір стовбурових клітин периферичної крові і взялись готувати Костика до високодозової хіміотерапії. Після пересадки кісткового мозку дитина почувається добре, результати аналізів свідчать, що все минуло успішно", - розповіла онкологиня Клініки Роксолана Шевчик.

Фахівчиня зауважила, що захворювання у хлопця протікало типово: часті головні болі, ранкове блювання, порушення координації. Тому радить батькам звертати увагу на зміни у самопочутті дитини та одразу звертатись за спеціалізованою медичною допомогою.

Загалом це дев’ята аутологічна трансплантація кісткового мозку у ЗУСДМЦ. Очільниця Клініки Христина Запоточна каже, що мультидисциплінарна команда медиків продовжує готувати пацієнтів до аналогічної процедури.

Трансплантувати кістковий мозок у нашому Центрі розпочали у лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення. Відтоді у лікарів є можливість забезпечити повний цикл лікування онкохворим українцям. Ми приймаємо дітей з усіх регіонів і допомагаємо тим, хто потребує високоспеціалізованої допомоги.

Важливо, що трансплантація для пацієнта цілком безкоштовна. Центр увійшов до пілотного проєкту Міністерства охорони здоров’я України «Трансплантація», за яким усі медичні витрати – попередні обстеження, сама процедура пересадки, і терапія, яку пацієнт отримує у післятрансплантаційний період – оплачує держава.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ