Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На вул. Братів Рогатинців археологи виявили залишки Високого муру та місце ймовірного злочину. Фото

В результаті досліджень вул. Братів Рогатинців львівські археологи виявили залишки Високого муру. Під час наступного етапу досліджень археологи сподіваються знайти локацію Вежі гончарів. Про це сьогодні, 9 квітня, в коментарі Гал-інфо повідомив молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Остап Лазурко.

Цього року Львівська міська рада планує проводити ремонті роботи на вул. Братів Рогатинців, тому для того, щоб не повторювати помилка попередніх років, археологам дали працювати на цій ділянці першими.

«По вул. Братів Рогатинців проходив Високий мур – перша лінія оборони Львова. Дослідження були зосереджені на ділянці біля будинку № 10 – 12 з метою локалізації Вежі гончарів. Ділянка досить сильно поруйнована комунікаціями та колектором виявити саму Вежі наразі, нажаль, не вдалося на даному етапі», - зазначив Остап Лазурко.

Він також додав: «Якщо будуть проводити ремонт вулиці, то ми плануємо закладання шурфів на тротуарі парної частини вулиці. Справа у тому, що колекторна труба, яка була поставлена у міжвоєнний період досить сильно зруйнувала Вежу, тому ми не можемо її вловити. Коли прокладали трубу зруйнували повністю мур вежі, ймовірно вона збереглась лише під тротуаром і будинком».

Як зазначив археолог Євген Ткач, який працював на об’єкті, було локалізовано фрагменти Високого муру, які будуть перенесені на сучасний план, що дасть можливість уточнити його локалізацію.

Під час досліджень особливо цінного супровідного матеріалу, за словами Євгена Ткача, виявлено не було. Натомість цікавою була знахідка людських останків.

«Відомо, що на цьому місці не було цвинтаря. Наразі складно сказати як саме він туди потрапив. Нам вдалося дістати кілька кісток: фрагменти тазу, ребра, кістки ніг та правої руки. Черепа не виявили. Останки будуть віддані на дослідження антропологам. Виявили останки у польській комунікаційній траншеї ХХ століття», - зазначив Євген Ткач.

Остап Лазурко додав: «За історичними довідками в будинку № 10 було дуже відоме поховальне бюро Львова, яке користувалося популярністю».

Євген Ткач додав, що останки людини лежали головою на північ, не характерна для християн орієнтація.

Не виключено, що археологи натрапили на місце злочину. Людину могли вбити і поховати під час ремонту дороги.

Євген Ткач додав, що із археологічного  матеріалу знайшли кілька монет: «Матеріал досить поганий. На ділянці прокладено три траншеї – від австрійського та польського колекторів і вибірки самого муру. Спершу частково розібрали мур, а на нього поставили австрійський колектор. Поруч поляки поставили бетонну  трубу, чим зруйнували лицьову кладку, тому ми не можемо локалізувати Вежу гончарів».

«Маємо надію на тротуари. Там збережена стратиграфія, тому якщо ми далі досліджуватимемо цю ділянку то на тротуарах нам потрібно працювати більше», - наголосив Остап Лазурко.

Фото «Рятівної археологічної служби» та Павла Паламарчука.

Анна Новик, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ