Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Львові пом’янули загиблих у війні і знову заборонили червоний прапор

У Львові на площі біля пам’ятника Жертвам комуністичних репресій відбулася спільна сесія Львівської міської та обласної рад з вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні та жертв комуністичних злочинів.

Ще до початку засідання голова Львівської облради Олег Панькевич, перший заступник голови Львівської ОДА Богдан Матолич, заступник міського голови Львова Василь Косів та найстарша депутатка Віра Лясковська поклали квіти до пам’ятника. Після цього загиблих у Другій світовій війні вшанували хвилиною мовчання. Згодом біля пам’ятника відправили поминальний молебень, який очолив митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП владика Димитрій. Присутні були також представники УАПЦ, УРКЦ та УГКЦ.

На початку сесійного засідання Львівської облради Олег Панькевич повідомив, що присутні 78 депутатів обласної ради. (була реєстрація). На порядку денному сесії було лише одне питання – «Про вшанування на території області пам’яті жертв Другої світової війни та більшовицьких репресій». За нього проголосували 78 депутатів.

В проекті рішення зазначено звернутися до Верховної ради України щодо необхідності закону про вшанування пам’яті жертв Другої світової війни та більшовицьких репресій. Також у ньому доручено на території області з 22 до 30 червня 2012 року провести заходи з нагоди відзначення 71- ї річниці масових розстрілів у Галичині, здійснених НКВД. Депутати також проголосували за заяву щодо вшанування на території області жертв Другої світової війни і більшовицьких репресій з метою відновлення історичної справедливості.

Після цього Олег Панькевич передав слово представникам міської ради. Оскільки на засіданні не було ані міського голови Андрія Садового, ані секретаря міської ради Василя Павлюка, депутати запропонували провести засідання свободівцю Любомиру Мельничуку. Пропозицію вніс інший свободівець Юрій Михальчишин. За це проголосували 68 депутатів міської ради (була реєстрація).

Любомир Мельничук зазначив, що на порядку денному засідання лише одне питання – «Про розгляд протесту прокурора м. Львова від 28.04.2012», який опротестував ухвалу Львівської міської ради, що заборонила використовувати у місті комуністичну та нацистську символіку.

Доповідаючи з цього питання, начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич зазначила, що органи місцевого самоврядування мають право ухвалювати такі питання місцевого значення і запропонувала протест відхилити. За це рішення проголосували 68 депутатів.

Наразі біля пам’ятника жертвам комуністичних репресій тривають виступи депутатів, музичні виступи. Згодом обранці планують перейти на подвір’я музею «Тюрма на Лонцького», де провести поминальні заходи.

Фото Йосипа Марухняка та Юлії Кулеби.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ