Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україні потрібен президент, який буде сильним союзником світу у протистоянні з Росією, - експерти

25 травня українці обиратимуть президента, який працюватиме на цій посаді 5 років. Ці вибори мають підкреслити зміну влади та її легітимізувати. Про це сьогодні, 16 травня, під час прес-конференції у Львові розповів політолог Юрій Шведа.

За словами політолога, ці вибори дуже важливі, зважаючи на ті зовнішні агресивні впливи, які є сьогодні на Донбасі і приносять дестабілізацію на Сході та Півдні країни.

"Росія продовжує говорити про "єдиного легітимно обраного президента" Януковича. Вони продовжують наполягати на тому, що його обрали згідно з діючими демократичними процедурами, а тому нову владу вони не визнають. В такій ситуації вести політику всередині і зовні надзвичайно складно", - наголосив Юрій Шведа.

Отож, політолог вважає, що надзвичайно важливо, щоб вибори відбулися, адже це дасть можливість легітимізувати владу.

"Це дасть новий імпульс, коли проблеми, які виникають в державі, будуть вирішувати від імені законно обраного президента. Тоді і міжнародні відносини будуть на якісно іншому рівні", - сказав Шведа.

Він також наголосив, що через агресію Росії існує висока вірогідність того, що другий тур виборів може і не відбутися.

"Незважаючи на те, що вибори однаково відбудуться, з точки зору внутрішньої легітимності, якщо Донбас не проголосує, це буде черговий привід сказати, що ми обрали президента одного регіону, і це не знімає проблеми злиття України", - вважає Юрій Шведа.

Колишній посол, кандидат на посаду ректора ЛНУ імені Івана Франка Маркіян Мальський наголосив, що нині світовий порядок під серйозною загрозою.

"Підірвана довіра до міжнародних договорів, а гарантії та інституції нічого не означають. Світ чекає на сильного партнера в особі нового президента. Від цього залежить рівень і масштаби, в тому числі, подальших санкцій. Ми маємо чітко визначеного лідера у президентській гонці. Все залежить від того наскільки відповідальним буде український народ", - сказав Мальський.

Він додав, що вибори 25 травня будуть дуже активно контролюватись міжнародними спостерігачами, тому питання до їхньої законності не виникне. 

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ