Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Грибовицькому сміттєзвалищі готують диверсію, дамба під загрозою - Синютка

Під час засідання Львівської обласної комісії ТЕБ і НС щодо ситуації на ЛКП "Збиранка" було встановлено, що на сьогодні відсутні проектні рішення з укріплення дамби інфільтратних озер на Гриборцькому сміттєзвалищі. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.

Як було зазначено під час засідання, останній погоджений проект рекультивації сміттєзвалища був розроблений в 2013 році. Він не враховує зони обвалу сміття та не передбачає будівництво дамби.

На сьогодні укріплення дамби відбувається без погодженої проектної документації. Окрім того, голова ОДА Олег Синютка звернув увагу на матеріали, що застосовуються для укріплення дамби. «Використовувати чорнозем та пісок для укріплення дамби – це якась диверсія», - наголосив він.

Присутній на засіданні міський голови Львова Андрій Садовий жодним чином не прокоментував слова про диверсію.

За результатами засідання дано доручення Держархбудконтролю перевірити наявні документи, Держекспертизі – провести перевірку документації, коли та буде подана, Державній екологічній інспекції – провести погодження згідно з чинним законодавством.

«Ситуація, яка сьогодні склалася на дамбі, є катастрофічною і потребує невідкладних дій з її укріплення», - наголосив Олег Синютка під час брифінгу за результатами засідання.

Зазначимо, що сьогодні існує загроза прориву дамби, що стримує озеро з інфільтратами. Відтак, є нагальна потреба укріплення дамби та проведення рекультивації Грибовицького полігону.

Львівська ОДА з цього ж приводу повідомила, що обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій 6 березня розглянула "Питання щодо укріплення дамби на Грибовицькому сміттєзвалищі та виведення інфільтратів.

На засіданні йшлось про те, що існуючий проект із рекультивації Львівського полігону твердих побутових відходів потребує змін, адже датований ще 2013 роком та не включає необхідність укріплення дамби. Зокрема, голова Львівської ОДА Олег Синютка наголосив, що на сьогодні потрібно терміново підсилити дамбу, яка огороджує фільтрат.

Згідно із сьогоднішнім рішенням комісії ТЕБ і НС, Інспекція Держархбудконтролю у Львівській області отримала завдання у найкоротший термін перевірити існуючі проектні документи. Такі ж завдання, відповідно до своєї компетенції, отримали ДП "Укрдержбудекспертиза" та Державна екологічна інспекція у Львівській області.

"Ситуація, яка склалась на дамбі, є катастрофічною і вимагає невідкладного втручання та робіт", - наголосив Олег Синютка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ