Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Україна не може виховати лауреата Нобелівської премії, – Емма Андієвська. Фото

Сьогодні, 13 вересня, в ЛНУ ім. Івана Франка відбулася зустріч із українською поетесою, письменницею та художницею Еммою Андієвською. Вона відома тим, що в малярстві працює у стилі сюрреалізму та герметизму. Філософські, духовні та містичні теми є головними у творчості авторки.

Жінка належить до важливих представників модернізму в українській літературs другої половини ХХ століття. Більшість свого життя Андієвська проводить поза межами України, проживаючи в Мюнхені та Нью-Йорку.

«В мене є американське громадянство, - розповіла під час зустрічі вона. – Мені було байдуже, громадянкою якої країни бути. Але моя мама хотіла, щоб я була американкою. А чого не зробиш заради мами. Вона знала, який я виродок, і хотіла, щоб у мене був добробут».

Як розповіла художниця, першу свою картину вона на малювала у шість років. Це був малюнок до однієї із повістей Джованні Бокаччо.

Її часто зараховують до Нью-Йоркської групи українських літераторів на еміграції. Проте Емма Андієвська навідріз спростовує це.

«Яка ще група? Я самостійна і самодостатня людина, - сказала вона. – Коли я писала, то члени Нью-Йоркської групи ще під стіл ходили. В мене вже було чотири книжки видано, коли вони створили цю групу. За все життя я ніколи не була в жодній групі».

Що ж до потенціалу України у продукуванні лауреатів Нобелівської премії, Емма Андієвська зазначила, що зараз не ця Україна. Така держава не може виховати лауреата Нобелівської премії. Бо із слабкими державами ніхто не рахується, лише із сильними.

Фото - Павло Паламарчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ