Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Дослідження перспектив розвитку місцевого самоврядування в Україні

В рамках ІV Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування «Інститут міста» провів соціологічне дослідження щодо перспектив розвитку місцевого самоврядування в Україні. Про це Гало-інфо повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

За результатами дослідження виявилось, що більшість респондентів схильні оцінювати наявний стан місцевого самоврядування в Україні як поганий (46%), 42% вважають його задовільним, а 12% - добрим. Варто зазначити, що у порівнянні з минулим роком кількість задоволених наявним станом місцевого самоврядування в країні зросла вдвічі (у 2015 році позитивну оцінку дали лише 6% респондентів).

56% учасників форуму вважають, що теперішній стан місцевого самоврядування в Україні, у порівнянні із минулим роком, покращився. 37% зазначили, що ситуація не змінилась, і лише 7,3% опитаних зауважили погіршення. Минулого ж року більшість респондентів були схильні констатувати відсутність будь-яких змін (44%).

Що стосується перспектив розвитку місцевого самоврядування в Україні, то більшість респондентів (81%) схильні прогнозувати покращення ситуації наступного року. Лише 2% очікують погіршення.

Якщо говорити про реформи у сфері місцевого самоврядування в Україні, то учасники форуму вважають першочерговими завданнями максимальне сприяння процесу децентралізації влади, проведення адміністративно-територіальної реформи, реформ у секторі житлово-комунального господарства, освітній сфері, а також у сфері земельних відносин.

Також у респондентів поцікавились, що на їхню думку може стати на заваді реформ у сфері місцевого самоврядування в Україні. Серед основних перешкод було згадано відсутність політичної волі у політиків вищої ланки, військові дії в країні, небажання ділитись повноваженнями з боку органів центральної влади та недостатню комунікацію між органами центральної влади та органами місцевого самоврядування.

Відповідно до очікувань більшості респондентів, процес реформування у сфері місцевого самоврядування в Україні має закінчитись близько 2021 року.

ІV Всеукраїнський форум місцевого самоврядування, який відбувся у Львові 7 та 8 квітня 2016 року, зібрав понад 200 учасників - представників органів місцевого самоврядування, визнаних міжнародних та українських експертів у сфері розвитку міст та муніципальної політики.

За підсумками Форуму було сформовано резолюцію, яку учасники скерували до центральних органів законодавчої та виконавчої влади України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ