Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Що потрібно знати про інфекцію ВІЛ-СНІДУ, аби вберегти себе і своїх рідних

Україна займає одне з перших місць у Європі за темпами розповсюдження ВІЛ-інфекції. За неофіційними даними, сьогодні в Україні ВІЛ-інфікованими є понад 1 % населення країни. СНІД, або синдром набутого імунодефіциту, є кінцевою стадією ВІЛ-інфекції, при якій організм людини втрачає опірність. Збудником хвороби є вірус імунодефіциту людини (скорочено ВІЛ), який знищує імунну систему, спричинює розвиток злоякісних пухлин та інших уражень, інформує Львівський лабораторний центр Держсанепідслужби України.
ukrhealth.net

ВІЛ-інфекція передається:

1. При статевому контакті (як гетеро-, так і гомосексуальному).

2. Парентерально:

 а). під час процедури переливання крові або її компонентів.

б). при проведенні ін’єкцій нестерильним медичним інструментарієм, в т.ч. у середовищі ін’єкційних наркоманів.

3. Від матері до дитини. ВІЛ має здатність проникати через плаценту, тому зараження плоду може трапитися в період вагітності або при проходженні через родові шляхи. Як також, є реальний ризик передачі інфекції під час грудного годовування.

Якщо серед знайомих вам людей є інфікована ВІЛ особа, потрібно знати, що інфекцією неможливо заразитися:

під час чхання та кашлю;
через поцілунок або обійми, через рукостискання;
при користування спільним посудом чи столовими приборами, рушниками, постільною білизною;
у випадку спільного користування туалетом чи ванною, в лазнях, басейнах, саунах;
під час спільних занять спортом, при перебуванні в одному приміщенні;
через укуси комах. 

Клінічні ознаки захворювання ВІЛ інфекції з’являються впродовж  3-6 тижнів з моменту зараження;  настає гостра гарячкова фаза.

Симптоми ВІЛ у гострій гарячковій фазі має неспецифічні прояви, такі як:

-  лихоманка: підвищення температури;

- лімфовузли під пахвами та у паху збільшуються, утворюючи болісні припухлості;

- болісність  в суглобах і м’язах;

- нездужання, сонливість, схуднення, втрата апетиту;

- блювота, нудота, пронос;

- зміни на шкірі: висипання, поява виразок;

Тривалість гострої фази – до декількох тижнів. Після цього періоду у більшості ВІЛ- інфікованих настає безсимптомна фаза. Безсимптомна фаза має тривалий перебіг, може тривати до 10 років.

Існує дві стадії СНІДу. Під час першої стадії маса тіла хворої людини зменшується на 10 %, шкіра і слизова уражаються вірусами, грибками, бактеріями. Під час другої стадії маса тіла зменшується більше ніж на 10 %, проноси без видимих причин і /або підвищена температура, що тривають більше 1 місяця; туберкульоз різних органів; розвиваються важкі неврологічні порушення.

На жаль, на сьогоднішній день не існує дієвої вакцини проти ВІЛ, незважаючи на те, що вчені багатьох країн проводять дослідження у цьому напрямку. Щоб вберегти себе і своїх рідних, потрібно бути вкрай обережними і  дотримуватись правил профілактики ВІЛ, що полягає у наступному:

1. Використання стерилізованого інструментарію (шприци, системи для переливання крові), хірургічних та стоматологічних інструментів як у медичних установах, так і в побуті під час різних маніпуляцій (манікюру, педикюру, татуювання, гоління тощо). Вірус СНІДу не стійкий, гине при кип’ятінні миттєво, при +56 С° – протягом 10 хвилин. Можуть бути використані і спеціальні дезрозчини. Проте спирт не знищує ВІЛ! Необхідно дотримуватися правил гігієни при користуванні туалетним приладдям, особливо такими, на яких може зберігатися слід крові (бритви, манікюрні ножиці і т.д.);

2. Безпечний секс. Уникнути зараження допомагає оберігання за допомогою презерватива при статевому контакті.            

3. Обов’язкова перевірка донорської крові.

4. Якщо мати ВІЛ-інфікована, необхідно унеможливити грудне вигодовування дитини. Вагітні жінки, які перебувають під наглядом дільничних гінекологів, обов’язково  здають аналізи на СНІД протягом першої та другої половин вагітності.

Щоб лікування ВІЛ проходило успішно, а також для збільшення тривалості життя пацієнтів, дуже важливо діагностувати захворювання на ранніх  стадіях. Зазвичай, для діагностики ВІЛ-інфекції використовують методи, суть яких полягає у визначенні вмісту в крові антитіл до ВІЛ, тобто специфічних білків, що утворюються в організмі зараженої людини як реакція на зараження вірусом. Такі антитіла утворюються через 3-24 тижнів з моменту інфікування. Організму потрібно від двох тижнів до трьох-шести місяців, щоб випродукувати антитіла в кількості, достатній для їхнього виявлення тест-системою. Цей проміжок часу називається «період вікна». З цієї причини аналіз на ВІЛ можна проводити тільки через цей відрізок часу. Остаточний аналіз оптимальніше проводити через 6 місяців з часу передбачуваного зараження.

Обстеження на ВІЛ у Львові можна пройти у поліклініках за місцем проживання ( у кабінетах «Довіра»),  Львівському обласному центрі СНІДу.

Будьте обережні і пам’ятайте, Ваше здоров’я – у Ваших руках!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ