Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Києві пройшов наймасовіший за останні 20 років протест науковців

фото:  УНН
фото: УНН
фото:  УНН
фото: УНН
фото:  УНН
фото: УНН
фото:  УНН
фото: УНН
1/4
Вчора, 19 квітня 2016 року, в Києві відбулася загальноакадемічна акція протесту, організована профспілкою працівників НАН України. Про це повідомляє Національна академія наук України на своїй сторінці в Facebook.

Участь в акції протесту взяли вчені Національної академії наук України, Національної академії педагогічних наук України, Національної академії медичних наук України та Національної академії аграрних наук України. Захід став наймасовішим з часу наукового протесту 1994 року, — йдеться в повідомленні.

Протестувальники зібралися на мітинг біля будівлі Верховної Ради України з двома основними вимогами до Уряду й Парламенту: по-перше, внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», збільшивши базове фінансування діяльності установ Національної академії наук і національних галузевих академій наук; по-друге, при підготовці проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» взяти до виконання статті 36 і 48 нової редакції Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», поступово збільшуючи до 1 січня 2020 року посадові оклади науковим працівникам до встановленого цим же законом рівня та загальні обсяги базового фінансування наукової сфери до 1,7% ВВП – відповідно.

Розпочинаючи акцію, голова профспілки працівників НАН України кандидат філософських наук А.І. Широков розповів про надзвичайно скрутну ситуацію, в якій опинилася вітчизняна наукова сфера з огляду на її значне базове недофінансування, яке цьогоріч стало ще гіршим, ніж у попередній період, та виклав основні вимоги, з якими вчені зібралися на протест проти державної політики у сфері науки.

У свою чергу докторант Інституту дослідження науково-технічного потенціалу та історії науки імені Г. М. Доброва НАНУ, член «Соціального руху» Захар Попович у своєму виступі підкреслив важливість солідарності між науковцями та робітниками, особливо необхідність підтримати боротьбу працівників «Південмашу» та КБ «Південне» за збереження в Україні чи не найбільш високотехнологічної та наукоємної галузі промисловості – космічної. Він також підняв політичні вимоги щодо зміни існуючої системи, за якої олігархи виводять свої капітали до офшорів замість сплати податків, що, крім усього іншого, мають іти на розвиток науково-технічної та освітньої сфери.

Як вказано, поспілкуватися з протестувальниками прийшли народні депутати України та міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Далі представників Національної академії наук і національних галузевих академій наук було запрошено на зустріч із головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм. За підсумками цієї зустрічі протестувальникам було повідомлено, що сторони дійшли згоди в питанні необхідності збільшення державних видатків на науку.

Планується, що пропозиції із додаткового фінансування розглядатимуться депутатами парламенту вже у червні – в рамках загального пакету змін до державного бюджету на поточний рік. Крім того, Парубій пообіцяв організувати зустріч науковців із прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

Соцпортал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ