Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині під час ІІІ туру вакцинації проти поліомієліту було щеплено 18% дітей

В Україні планують провести ІV тур вакцинації проти поліомієліту, адже під час ІІІ туру було щеплено дуже мало дітей. Зокрема, на Львівщині лише 18%. Про це 4 лютого під час брифінгу повідомила Наталія Гончар, головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з вакцинопрофілактики.

«У січні  Львівщина отримала 400 тис. доз живої поліомієлітної вакцини, з яких половину було розподілено поміж міст та районів області. Це забезпечило 100% потребу для охоплення всієї цільової групи. На Львівщині під час ІІІ туру вакцинації проти поліомієліту  було щеплено 18% дітей. Усього в області дітей, котрі підлягають щепленню, налічується близько 50 тисяч», - зазначила Наталія Гончар.

За її словами, навіть при продовженні туру вакцинації ще на тиждень, на Львівщині не буде охоплено  90-95% дітей.

«Відтак, найімовірніше, нас чекає ІV тур вакцинації проти поліомієліту», - додала головний спеціаліст з вакцинопрофілактики.

«Якщо одноразово не буде щеплено 90-95% усього дитячого населення, доти буде існувати ризик, що хоча б одна людина може захворіти на поліомієліт», - розповіла  Наталія Тімко, головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з епідеміології.

Вона нагадала, що 25 січня в Україні розпочався ІІІ тур вакцинації дітей проти поліомієліту, який мав тривати два тижні, однак через епідемію грипу головна увага не була зосереджена на вакцинації.

Наталія Тімко наголосила, що щеплення роблять лише здоровим дітям.

«До щеплення підлягають діти від 2 місяців до 9 років 11 місяців та 29 днів. Також у цьому турі мали отримати третю дозу живої протиполіомієлітної вакцини, ті хто отримали першу і другі дозу у попередніх турах. А ті, котрі у попередніх турах отримали лише одну дозу, то у цьому отримують другу дозу. Ті, хто ніколи не був щеплений, отримають першу ін’єкцію у вигляді неактивованої протиполіомієлітної вакцини і через два тижні – дозу живої протиполіомієлітної вакцини», - зазначила Наталія Тімко.

За її словами, на Львівщині під час І етапу було про вакциновано 64% дітей (62,8% дітей по Україні). У ІІ етапі 66% та 73% відповідно.

Нагадаємо, спалах поліомієліту в Україні був зафіксований у двох дітей із Закарпаття у серпні  минулого року. Зараз із дітьми усе гаразд.

Додамо, що ліків від поліомієліту нема, лише вакцинація може вберегти від цієї хвороби.

У світі є лише дві країни – Афганістан та Пакистан, де дикий поліовірус циркулює у навколишньому середовищі.

«Якщо у світі є хоч одна людина хвора на поліомієліт, то жодна країна не може спати спокійно», - додала Наталія Тімко.

Вірус поліомієліту можна підхопити через немиті руки, їжу, нечисту воду. Окрім того, він може передаватись повітряно-крапельним шляхом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ