Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Грибовичі – це техногенна катастрофа, - екологи

Те, що сталося на Грибовицькому сміттєзвалищі, – це справжня трагедія, яку можна назвати техногенною катастрофою. Це найбільша техногенна катастрофа в Україні після Чорнобиля. Про це 1 червня під час прес-конференції заявила директор міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Олена Кравченко.
фото - Serg Bobra, Гал-Інфо

Як зазначила Олена Кравченко, через те, що влада не звертає уваги на питання екології, немає жодних гарантій, що трагедія не повториться десь в іншому місці.

«Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі – це чіткий сигнал громаді, що ми не повинні дозволяти владі ігнорувати проблеми довкілля. Державі потрібен величезний струс, щоб нарешті звернути увагу на проблеми довкілля. У нас, на жаль, відсутня сучасна стратегія поводження з побутовими відходами», - констатувала вона.

Як зазначила еколог 1-ї категорії «Екологія-Право-Людина» Алла Войціховська, земля під Львівським сміттєзвалищем – це гектари родючих грунтів. Однак, вона зауважила, що загалом уся Україні завалена сміттям через практику захоронення ТПВ (твердих побутових відходів) на полігонах сміттєзвалищ.

«Це безвідповідальність місцевої влади. Міський голова Львова заявляв, що пріоритетом є вирішення цієї проблеми, але нічого не робилося. Громадськість бере під особистий контроль цю ситуацію. Ми будемо вимагати щотижневого звіту міського голови Львова відносно рішень щодо Грибовицького сміттєзвалища. Сьогодні вже лунала пропозиція від радника Садового, щоб облаштувати новий полігон на місці гудронних озер, але це неможливо, бо у світі нема таких технологій, щоб нейтралізувати кислі гудрони. Також проблема не вирішиться, якщо сміття почати возити просто на інший полігон», - сказала Алла Войціховська.

Екологи закликають місцеві громади не купуватись на обіцянки влади побудувати садочок чи зробити дорогу взамін на погодження облаштування нового полігону ТПВ. Натомість вони закликають вимагати будівництво сміттєпереробного заводу, адже у всьому цивілізованому світі сміття вже давно перетворюють на енергію.

Як зазначила  Олена Кравченко, винними також є й народні депутати, які бездіяли і нічого не робили для того, щоб вирішити проблему екології. Вона нагадала, що згідно з Угодою про асоціацію з ЄС треба прийняти 29 екологічних деректив.

Т.в.о. начальника департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник поінформував про ситуацію, яка нині є на місці трагедії. Він зазначив, що вже четверту добу проводять роботи з гасіння пожежі та укріплення дамби інфільтратних озер, а також тривають пошукові роботи.

«Влади міста на місці нема, але ми розуміємо, що треба негайно скликати спеціальну комісію, негайно закривати і рекультивовувати сміттєзвалище. Зараз через катастрофу на Грибовицькому сміттєзвалищі ми пішли на зустріч місту і дозволили вивозити сміття в інші райони, але так довго тривати не може. Ми готові запрошувати інвестора, разом із ним зустрітися і починати роботу. Все це згубно впливає на мешканців, на тривалість їхнього життя та здатність народжувати», - сказав Гречаник.

Він також додав, що Львівська облрада готує звернення до Кабміну про виділення близько 213 млн грн. на рекультивацію сміттєзвалища. Гречаник пояснив, що ця сума визначена в проекті рекультивації за 2013 рік.

Начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич нагадав, що Грибовицьке сміттєзвалище створила ще радянська влада у 1959 році і його загальна площа становить 38,8 га.

«Все це є суцільне сміття. Через лавину площа збільшилася. Орієнтовна площа завалу становить 3 га», - сказав він.

Микола Маланич нагадав, що у 2013 році Державна екологічна інспекція провела перевірку і винесла припис про припинення роботи сміттєзвалища, але був позов до суду від Львівської міськради - суд відмовив закрити сміттєзвалище.

Він також додав, що через обвал на сміттєзвалищі проводиться позапланова перевірка, але інспекцію не допускають на територію ЛКП «Збиранка».

Натомість екологи закликають не ризикувати людьми і пояснюють, що так проводити рятувальну операцію – це вкрай загрозливо.

«Ми повторюємо помилки Чорнобильської катастрофи, коли ціною людських життів намагаємось ліквідувати наслідки техногенної катастрофи. Через те, що рятувальники не мають спеціального спорядження, ми матимемо тепер хронічно хворих. Мають бути тільки протигази. Сторонніх людей взагалі не можна допускати на місце трагедії. Через горіння в атмосферу викидаються хімікати, які руйнують нирки та печінку. Маски просіюють домішки, але від продуктів горіння не захистять. Найбільша шкода завдана атмосферному повітрю», - сказала Алла Войціховська.

Як вирішити цю ситуацію? Екологи кажуть, що ця ситуація не вирішиться за помахом чарівної палички.

«Найперше треба негайно зробити сміттєсортувальну лінію, почати сортувати сміття і будувати завод. Тому земельна ділянка має бути не під новий полігон ТПВ, а під сміттєпереробний завод», - сказала Алла Войціховська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ