Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львів вимагає від Малехова землю

Влада Львова наголошує на конечній потребі терміново розпочати стабілізаційні роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі. Щоб здійснити такі роботи, місто просить в Малехівської сільської ради 3,5 га землі. Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий під час невдалої спроби візиту на сміттєзвалище.

Зокрема, сьогодні, 23 січня, вранці, міський голова Львова Андрій Садовий відвідав територію ЛКП «Збиранка». Втім провести виїзний брифінг так і не вдалось. Місцеві мешканці обступили міського голову з вимогою пояснити мету візиту та гарантувати, що сміття на Грибовицьке сміттєзвалище возити не будуть. Зазначивши, що конструктивний діалог тут не можливий, Андрій Садовий покинув територію сміттєзвалища, запросивши журналістів на брифінг до міської ради.

Місцеві мешканці Малехова та Грибович зустріли представників міської влади вигуками "Ганьба!" та випровадили їх з території сміттєзвалища. «Ми так розуміємо, що це була чергова піар-акція Садового, котрий хоче підпирати тіло полігону новим сміттям. За проектом, котрий розробив Гірхімпром, вони хочуть возити сюди брикетоване сміття іще 8 років. Ми цього не допустимо. Громада вимагає провести рекультивацію. Виположуйте схили землею, робіть дегазацію, вивозьте інфільтрати. Але возити далі сміття в Грибовичі ми не дамо», - зазначив житель села Малехова Михайло Заяць.

Натомість чиновники міської ради говорять, що існує загроза нового зсуву та наполягають на невідкладності робіт зі стабілізації тіла полігону. «Ми провели дослідження з науковцями. Частина полігону має тенденцію до руху. Інша частина, за мінусової температури, стабільна. Однак з потеплінням ситуація може змінитись», - розповів в коментарі журналістам Сергій Бабак, керівник департамент житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради, який залишився із журналістами після відступу міського голови.

За його словами, тілу полігону слід надати форми куполу з пологими схилами. Також, аби убезпечитись від можливого прориву озера з інфільтратами, необхідно збудувати додаткову дамбу.

«Якщо станеться обвал, озера з інфільтратами можуть вийти з берегів та спричинити екологічну катастрофу. Щоб не допустити цього, потрібно виположити схили. Потрібно невідкладно розпочати будівельні роботи. Ми звернулись до Кабінету Міністрів щодо залучення коштів резервного фонду. Місто готове співфінансувати проведення цих робіт. Наразі орієнтовна вартість їх становить 50 млн грн. Однак для початку робіт необхідно, аби Малехівська сільська рада прийняла рішення про виділення Львову ділянки 3,5 га. Ми не можемо розпочати роботи на ділянці, котра нам не належить», - розповів Сергій Бабак.

Слід зазначити, що чиновник міської ради не сказав про те, чи для виположення схилів буде використовуватись сміття, чого власне остерігають жителі Грибович та Малехова.

«Окрім проблеми вивезення сміття, в нас є небезпека зсуву на Грибовицькому сміттєзвалищі. Без долучення Державної служби надзвичайних ситуацій вирішити проблему буде неможливо.  Про поточний стан справ ми будемо інформувати щодня», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий під час брифінгу, який все ж таки відбувся. але в Ратуші.

Нагадаємо, 30 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі стався зсув сміття, внаслідок чого троє рятувальників загинули. Відтоді, Грибовицьке сміттєзвалище закрили, а львівське сміття почали вивозити на сміттєзвалища трьох-чотирьох міст області та Києва.   

Автор - Сергій Бобра.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ