Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Переселенці з Донбасу мають створити представницький орган на кшталт Меджліса, – Станіслав Федорчук

17 лютого в Верховній Раді відбудуться громадські слухання, присвячені проблемам й потребам вимушено переміщених осіб зі сходу країни та Криму. Відомий громадський діяч із Донецька Станіслав Федорчук розповів Гал-інфо, що запропонує учасникам обговорити ідею створення Української народної ради Донеччини та Луганщини.
Фото з фейсбуку Станіслава Федорчука

В докладному коментарі Гал-інфо він уточнив, які повноваження, згідно із задумом, матиме Рада.

Не 101-а громадська організація, а представницький орган 

За словами Станіслава Федорчука, немає потреби створювати чергову громадську організацію; це має бути справжній представницький орган.

«Тих близько ста організацій, які опікуються питаннями переселенців, цілком достатньо, щоб здійснювати точкову діяльність, але виникає питання: кого вони представляють, крім себе? Потрібна інституція, яка могла би представити інтереси людей, що розкидані по всій Україні», – наголосив Станіслав Федорчук.

Він нагадав, що внаслідок війни частина вимушено переміщених осіб була позбавлена права голосувати на місцевих виборах 2015 року. Так само на позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року вони не мали можливості голосувати за своїх представників на мажоритарних округах, тому інтереси ВПО не повною мірою представлені в українських органах влади. 

Один з можливих взірців - Меджліс 

Станіслав Федорчук зазначив, що одне з основних запитань: в який спосіб буде легалізовано подібну організацію. На його думку, в якості взірця може виступити Меджліс, який не має жодного юридичного оформлення та реєстрації. Ця інституція не є громадською організацією, проте це не заважає їй користуватися авторитетом та представляти інтереси кримськотатарської громади. Так, голова Меджлісу Рефат Чебаров є депутатом Верховної Ради. Кримські татари представлені також і в інших органах влади й беруть активну участь у переговорах на міжнародному рівні від імені своєї спільноти.

«Думаю, що подібний варіант можливий і в нашому випадку – з тією різницею, що об’єднання буде не за національним принципом (адже донецького народу, слава Богу, не існує). Ми є українцями, які виїхали за межі своєї домівки внаслідок російсько-української війни», – наголосив активіст.

Механізм обрання Ради 

Станіслав Федорчук розповів, що підготував Маніфест Української народної ради Донеччини та Луганщини, який попередньо обговорив з усіма зацікавленими середовищами й має намір презентувати під час слухань з трибуни Верховної ради.

«У даному Маніфесті і пропоную всім, хто обрав Україну й не брав участі у формуваннях бойовиків, об’єднати зусилля. Думаю, спочатку буде створена електронна платформа, де можна буде зареєструватися. Коли на рівні місцевих громад з’являться подібні ініціативні групи, можна буде вийти офлайн, вибрати свого представника та уповноважити його на діалог з місцевою владою для цілеспрямованого вирішення питання переселенців», – розповів активіст.

Презентація в усіх органах влади

Втім, діалог із місцевою владою – лише один із аспектів. УНРДЛ претендуватиме на репрезентацію інтересів переселенців з Донбасу як на національному, так і на міжнародному рівнях.

«Я сподіваюся, що ми зможемо створити не тільки осередки на місцях, але і повноцінний орган у Києві, який делегує своїх представників до Кабінету міністрів, в Адміністрацію президента, Верховну Раду. Вони будуть тими людьми, через яких будуть проходити всі документи, які стосуються Донецької, Луганської областей, а також переміщених осіб. В ідеалі мало би навіть постати Міністерство окупованих територій і переміщених осіб, як це є, до прикладу, в Грузії. Воно би займалося цим день у день, а не тільки тоді, коли вже сталася якась біда», – зазначив громадський діяч.

Більше того. На думку Станіслава Федорчука, представники УНРДЛ мали би бути безпосередніми учасниками всіх міжнародних переговорів, на яких йдеться про долю окупованого Донбасу.  

«Я переконаний, що люди, які вийшли з Донецької та Луганської областей, мусять бути осередком для планування майбутнього Донбасу та стороною на будь-яких перемовинах, на яких йдеться про майбутнє Донбасу. Ми бачимо парадокс на Мінських переговорах. З одного боку – уповноважений української держави Леонід Кучма, якого ми не уповноважували; з іншого боку – самопроголошені російські колаборанти. Але ніхто не представляє український Донбас», – наголосив він.

Терміни

17 лютого в ВРУ пройдуть громадські слухання, присвячені внутрішньо переміщеним особам і тим людям, які залишилися на окупованих територіях. На думку Станіслава Федорчука, після презентації та обговорення Маніфесту, можна буде розпочати реєстрацію всіх, хто поділяє його принципи й цілі.

«Думаю, що до кінця лютого ми спробуємо представити певну електронну платформу для реєстрації», – резюмував громадський діяч.

Розмову вів Сергій Стуканов 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ