Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

П'ять років децентралізації

Уряд Гройсмана хоче законодавчо закріпити незворотність своєї чи не найуспішнішої реформи

У 2014-му році, коли Україна опинилася в критичній ситуації через загрозу територіальній цілісності держави, з ворожих вуст не сходило одне слово – «федералізація». У ньому було закладене бажання розшматувати країну на шматочки, аби легше її здолати. У Києві шукали гідну відповідь і знайшли. Нею стала реформа децентралізації, яку сміливо можна назвати однією з найуспішніших змін пост революційної України.

Ініціатором і рушієм реформи був Володимир Гройсман, який з проблемами місцевої влади був знайомий із власного досвіду керування Вінницею:

«Коли ми розпочинали реформу, мене часто запитували, що таке децентралізація, що таке реформа місцевого самоврядування? Це нова дорога, якісна інфраструктура, новий шкільний автобус, нова школа або дитячий садочок, нове підприємство. Цевідсутність необхідності кожному з вас їздити в район або область. Це правильно побудована система управління і розподіл фінансових ресурсів для кожного українця, – ось що є децентралізація".

Як це працює?

Суть глибинної реформи децентралізації – передача на місця грошей, ресурсів, повноважень, землі, а заодно і відповідальності органам місцевого самоврядування. Так виникли об’єднані територіальні громади – ОТГ, всього на цей час їх створено 884. Добровільні об’єднання громад міст, селищ чи сіл отримали повноваження, про які раніше могли мріяти хіба що міста обласного значення. На місцях надають адміністративні послуги, видають паспорти, водійські права та інші документи, за якими раніше потрібно було їздити до райцентру.

А головне – реформовані адміністративні одиниці володіють соліднішими ресурсами. І тут справа не лише в сумуванні бюджетів міст та сіл, що увійшли в ОТГ. Тепер значна частка податків та зборів не їде до Києва, як колись і там перерозподіляється за незрозумілими українцям критеріями, а залишається на місцях. В такий спосіб Уряд вирішив передати місцевим громадам наступні джерела прибутків:

  • 60% податку на доходи фізичних осіб,

  • 100% податку на майно,

  • 100% єдиного податку,

  • 100% платежів за надання адмінпослуг,

  • 5% акцизного податку з роздрібної торгівлі (тютюн, алкоголь, нафтопродукти),

  • 25% екологічного податку,

  • інші збори та платежі.

Якщо в 2014-му, на зорі децентралізації, доходи місцевих бюджетів складали 68,6 млрд. грн., то в 2018-му – майже вчетверо більші (234 млрд.).

Як справи з децентралізацією на Львівщині?

По-різному. Область, може, і не належить до числа лідерів у впровадженні реформи, але успішним прикладів не бракує. Однією з таких є - Ходорівська ОТГ. Разом із містом, що дало назву громаді, сюди увійшли 11 сільських рад (усього 41 село) і населення ОТГ тепер перевищує 27 тисяч. Об’єднання зусиль та нові джерела доходів, надані Урядом Гройсмана, дозволили одразу після створення громади суттєво покращити інфраструктуру, розповідає голова ОТГ Олег Коцовський:

«Головне питання, яке хвилювало всім містян і мешканців прилеглих сіл – це була лікарня. Вторинну медичну допомогу надавали, але відділу реанімації не було, а свого часу й педіатрію забрали до райцентру – в Жидачів. Якщо б ми не обєдналися, то мали всі шанси втратити лікарню, залишившись лише з амбулаторією».

24 мільйони гривень, вкладені громадою в Ходорівську лікарню, дозволили не лише зберегти медичний заклад, але й повернути педіатрію, створили відділ реанімації, купили все необхідне обладнання для пологового відділення.

«Таких грошей тут в медицину не вкладали десятиліттями» – радіє Олег Теодорович. Окрім лікарні, в громади з’явилися гроші на ЦНАП, дофінансування освіти, ремонт дороги на Львів, електрифікацію та автобусні зупинки в селах. Всього за два роки від створення ОТГ бюджет громади зріс із 147 млн. грн. до 170 млн. Особливо вагомим стало зростання власних надходжень – із 50 млн. до 80 млн., тобто аж на 60%.

Децентралізація – це надовго?

Обєднання місцевих рад у територіальні громади повинно завершитися до 2020 року. До того часу потрібно остаточно сформувати спроможні громади, провести адміністративну реформу на рівні районів, чітко розмежувати повноваження і функції різних органів і ухвалити низку законів, необхідних для продовження децентралізації.

«Незворотність однієї з найуспішніших реформ Уряду – реформи децентралізації – потрібно закріпити на законодавчому рівні, передусім у Конституції» – наголошує Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, «Аби не було спокуси перерозподілити повноваження чи бюджети знов на користь центральної влади».

Сам Прем’єр уже через місяць після призначення вніс концепцію децентралізації, постійно відстоюючи ключових рішень у парламенті. Та й весь Уряд Гройсман наголошує на пріоритетності реформи децентралізації. Втім для багатьох політиків гроші, що осідають на місцях, є занадто великою спокусою. Адже досі Київ безжально забирав усі доходи регіонів, перерозподіляючи їх потім на свій смак, часто-густо в залежності від лояльності органів місцевого самоврядування.

Андрій СЕМЕНКІВ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ