Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

Що будуватимуть у Шевченківському гаю?

Влада Львова відмовилася від будівництва скандального візит-центру. Натомість, на території музею народної архітектури та побуту у Львові ім. Климентія Шептицького збудують одразу кілька інфраструктурних об’єктів. Про деталі інфраструктурного розвитку музею імені Климентія Шептицького повідомили учора, 18 квітня, під час брифінгу, передає кореспондент Гал-інфо.

Цього року в Музеї народної архітектури та побуту у Львові ім. Климентія Шептицького розпочинають одразу кілька великих інфраструктурних проектів:

1. Будівництво Інформаційно-освітнього центру імені Климентія Шептицького замість скандального візит-центру.

2. Розширення парковки біля музею та облаштування її для людей з інвалідністю.

3. Робота над зведенням нового адміністративного корпусу для музейників. Діючий адміністративний корпус, який зараз розміщений у колишніх монаших приміщеннях, буде перебувати у спільному користуванні музею та Лаври і діятиме, як екуменічний центр.

4. Реконструкція побутових приміщень для монахів.

Врятувати «Шевченківський гай»: будівництво скандального візит-центру призупинено

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко зазначив, що протягом тривалого часу працювала робоча група. Результатом роботи стало досягнення консенсусу у спірних питаннях, які викликали зауваження громадськості та активістів.

«Музей відіграє дуже важливу роль, адже через нього багато людей дізнається про народні традиції. Тож ми вийшли на чотири важливі інфраструктурні елементи, які необхідні для подальшого розвитку музею», - сказав Андрій Москаленко.

Він додав, що роботу над цими інфраструктурними об’єктами планують розпочати вже цього року.

«Перше стосується адміністративного корпусу, де сьогодні розміщується персонал музею. Ми почнемо готуватися до будівництва нового адміністративного корпусу, адже важливими є якісні умови праці музейників.

Друге – це інформаційно–освітній центр імені Климентія Шептицького. Проект трансформований, видозмінений в контенті та назві. Раніше планували проект візит-центру. Зараз ми більше акцентуємо на інформаційно–освітній функції. Тут мають бути виставкові зали та презентативні речі. Найперша подія, яка має відбутися у цьому центрі - це конференція присвячена дослідженню історій та традицій родини Шептицьких», - сказав Андрій Москаленко.

Також він зазначив, що є потреба у покращенні побутових умов, безпосередньо, монахів, які проживають у Свято-Іванівській Лаврі на території Музею.

«Ми також будемо працювати над цим проектом. Потрібно розробити якісний ескізний проект», - сказав він.

За словами Андрія Москаленка. Кошти на реалізацію проектів передбачені в бюджеті міста і є фінансова спроможність реалізувати задумане.

«Важливим є четвертий інфраструктурний проект. Йдеться про паркування. Новий паркінг має бути більшим за нинішній та доступним для людей з інвалідністю. Ми даємо старт по цих чотирьох напрямках»,- заявив Андрій Москаленко.

Директор департаменту розвитку Наталія Бунда пояснила, що наприкінці травня закладуть наріжні камені нових будівництв.

Наразі, за її словами, місто готує інформаційні таблиці, які інформуватимуть гостей про те, як виглядатимуть об’єкти і де їх будуть споруджувати.

«Згідно наших таких домовленостей, буде закладення каменю будівництва інформаційно-освітнього центру в кінці травня.

Директор Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького Роман Назаровець зазначив, що на будівництво стоянки для автомобілів вже отримали дозвіл від інспекції Держбудконтролю України.

Він додав, що об’єкти будуть споруджені на вхідній зоні. Для будівництва паркінгу вже готовий майданчик, а відтак не потрібно буде зрізувати дерева.

«Навпроти паркінгу буде розташовуватися інформаційно-освітній центр Шептицького і ми вже вибрали також місце спільно з Свято-Іванівською Лаврою, де ми будемо розташовувати нову адміністративну будівлю, трошки далі стоянки. І цього року у нас закладено кошти на виготовлення ескізу на проект», - сказав Роман Назаровець.

Він додав, що в планах є проведення експертизи, адже від нового Інформаційно-освітнього центру, буде прокладена нова екскурсійно-експозиційна доріжка.

Як у Львові відроджується Лавра заснована Андреєм Шептицьким

Синкел Львівської Архиєпархії УГКЦ у справах монашества, доктор Юстин Бойко висловив вдячність усім тим, хто був причетним до відродження та розвитку спадщини митрополита Андрея Шептицького.

«Про необхідність розвитку та відродження музею ми почали говорити у 2015 році. Пізніше створили спільну робочу групу між Львівською Єпархією та містом для того, щоб напрацювати стратегію розвитку цього культурного та сакрального місця. Це місце від початку було задумане праведним Митрополитом Андреєм Шептицьким, як таке, що поєднує сакральне та культурне», - сказав о. Юстин Бойко.

Він нагадав, що у 1927 році Митрополит Андрей заснував тут монашу обитель – Свято-Іванівську Лавру. Головним храмом Лаври стала церква з с. Кривки, яка нині є центральним експонатом музею.

«Лаврі дуже важливо, щоб музей розвивався, щоб він промовляв до тих людей, які сюди приходять. Водночас, ми не бачимо повноцінного розвитку музею без Лаври і Лаври без музею, тому що це є коріння цього місця. Крім того, ми протягом останніх років зробили дуже багато спільних речей з музеєм і з містом для того, щоб це місце показувати як спадщину Митрополита Андрея. Також ми відновили ряд об'єктів: Каплиця з фресками, Старий монастирський цвинтар, керат, над яким ми спорудили каплицю. Старт нових інфраструктурних об’єктів музею є першим кроком у напрямку співпраці музею та Лаври на довгострокову перспективу», - сказав о. Юстин Бойок.

Водночас, він наголосив, що освячення наріжних каменів для всіх чотирьох об’єктів відбулося одночасно, в один день.

Нагадаємо, що проти будівництва візит-центру виступила громадськість. Людей насторожила велика площа відведена під заклад громадського харчування у той час, коли у музеї існує проблема із фондосховищами.

Своєю чергою депутати Львівської міської ради заявляли, що не дадуть кошти на будівельні роботи в музеї до того часу, поки не будуть проведені реставраційні роботи усіх пам’яток музею.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ