Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Застосування української мови не може бути обмежене, - Тарас Кремінь

Звуження сфери застосування державної мови є неприпустимими, оскільки порушують Конституцію та рішення Конституційного Суду України.
Тарас Кремінь

На цьому в ефірі телеканалу “Прямий” наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, коментуючи дискусії навколо законопроєкту “Про застосування англійської мови в Україні”.

“Будь-які зазіхання на юридичний статус української мови як державної на території України неприпустимі, оскільки порушують конституційний лад держави, загрожують національній безпеці та самому існуванню державності України”, - про це йдеться в історичному рішенні Конституційного Суду України від 14 липня 2021 року про визнання конституційним Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, - зазначив Тарас Кремінь. 

Говорячи про положення законопроєкту, які можуть позначитись на позиціях української мови в кінопрокаті і телеефірі, Тарас Кремінь зазначив, що як Уповноважений із захисту державної мови він готовий долучитись до фахових дискусій. “Я собі поки не уявляю, в який спосіб буде здійснюватись переклад і чи в повній мірі титрування може забезпечувати права громадян на отримання інформації та послуг українською мовою, як це визначено мовним Законом”, - наголосив Тарас Кремінь.

Законотворець не може проігнорувати згадане рішення Конституційного Суду України, у якому зазначено, що “одним із… суб’єктивних прав кожного громадянина України як споживача (у ролі читача, глядача, слухача) - безвідносно до етнічного походження - є право на отримання інформації державною мовою. Громадянин України не має обов’язку володіти іншою мовою, ніж державна, тому надання йому - як споживачеві - поза його волею інформації іншою мовою, ніж державна, є порушенням його прав, що є несумісним із Конституцією України. Не відповідає конституційному статусові української мови як єдиної державної застосування режиму двомовності в публічному просторі шляхом змішування української мови з будь-якою іншою…”

Щодо володіння англійською мовою для державних службовців, що передбачено в мовній ініціативі Президента України, Уповноважений зазначив, що реформа державної служби розпочалась ще за каденції ВР 8 скликання: “Я був серед тих, хто палко підтримував такі ініціативи. І до слова скажу, що коли подавав документи на посаду Уповноваженого, то рівень володіння англійської у мене так само перевіряли. На майбутнє англійською мовою повинні володіти і військовослужбовці, бо інтеграція до НАТО передбачає і приведення у відповідність нормативно-правових актів у Збройних Силах України, як українською, так і англійською мовами. Звичайно англійською повинні володіти наші науковці, міністри, керівники державних підприємств, які, в тому числі, провадять міжнародну діяльність. Не забуваймо, що у закладах загальної середньої освіти наші діти вивчають дві іноземні мови, але це не означає, що застосування української мови в усіх сферах суспільного життя на території України може бути обмежене. Підкреслюю ще раз: є рішення КСУ і єдиною державною залишається українська”, - зазначив Тарас Кремінь. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ