Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чому ЗМІ не цікавляться проблемами села ?

Говорячи про децентралізацію влади, створення територіальних громад, зміни до конституції, розширення владних повноважень місцевої влади, практично ні слова не говорять про контроль усіх цих процесів на місцях з боку незалежних ЗМІ. В той час як такий контроль практично відсутній.

Коли подивитись на районні газети, то більша частина площі забита "популярними" порадами городнику або різноманітними рецептами здоров'я. Незначна частина газетної площі буде присвячена загальноукраїнській тематиці. Якщо ж говорити про місцеві новини – вони з зрозумілих причин будуть обмежені офіційними повідомленнями районної або сільської влади.

Про доступність Інтернету та інтернет ЗМІ навіть не варто говорити. Але навіть якщо хтось і має доступ до незалежних медіа, то інформація в них також доволі відірвана від реалій. Критичних матеріалів про діяльність місцевої влади обмаль.

В той час, як про діяльність влади у Львові, діяльність ЛМР, ЛОДА, ЛОР та численних департаментів журналісти, чиї редакції фізично розташовані в обласному центрі, намагаються писати проводячи хоч якусь журналістську роботу, то про діяльність сільських та районних рад пишуть переважно з офіційних повідомлень прес-служб.

В кращому випадку журналіст намагається отримати коментар того чи іншого представника місцевої влади. Зрозуміло, що "незручна" інформація про діяльність чи зловживання місцевої влади залишається без належної уваги. Висвітлення проблем скоріше ситуативне.

Зазвичай журналіст не має ані часу, ані можливостей особисто відвідати райони області, поспілкуватися з сільськими мешканцями та окремо з представниками місцевої влади. Особисто дізнатись про особливості того чи іншого населеного пункту та ознайомитись з проблемами які реально хвилюють мешканців.

В таких умовах, враховуючи відсутність жодного контролю з боку ЗМІ, розширення владних повноважень може обернутись не покращенням життя місцевих громад, а появою регіональних царьків. Вони в тіні загальноукраїнських подій зможуть на місцевому рівні проводити й далі свої оборудки практично не ризикуючи бути спійманими на гарячому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ