Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

24 жовтня - світовий день боротьби з поліомієлітом

Як повідомили у прес-службі МОЗ України, 24 жовтня відзначають світовий день боротьби з поліомієлітом.

Поліовірус - небезпечне вірусне захворювання. Воно передається через брудні руки, екскременти, воду та інфіковані речі. Може вражати центральну нервову систему та спровокувати параліч, а також стати причиною смерті.

Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. Щеплення обов'язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного, для збільшення резистентності організму до хвороби. Безкоштовні щеплення в Україні можна отримати в будь-яких медзакладах, що мають підписану угоду з НСЗУ Національна служба здоров'я України.

Поліомієлітом хворіють як дорослі так і діти, проте жертвами вірусу стають переважно нещеплені діти віком до 7 років. Не вакцинована людина з більшою вірогідністю захворіє на паралітичну форму поліомієліту, чого не трапиться, якщо мати щеплення.

У 1988 році хворіли на поліо 350 000 людей у 125 країнах. До 2014 року рівень захворюваності знизився на 99%.

Разюча зміна, що відбулась за останні три десятиліття - це результат кропіткої праці ПоліоПлюс - програми ініційованої Ротарі клубами. З 1979 року Ротарі клуби почали закупівлю та доставку вакцин. В 1988 році, Ротарі Інтернешнл разом з ВООЗ, ЮНІСЕФ, національними урядами ініціювали та очолили Глобальну Ініціативу з ліквідації поліомієліту. Пізніше до ініціативи приєднались Фонд об'єднаних націй та Фонд Білла та Мелінди Гейтс.

На жаль, цього року в Україні був підтверджений випадок вакциноасоційованого паралітичного поліомієліту в дворічного малюка. Лікарі підтвердили, що дитина була не щеплена.

Найнижчими показники вакцинації лишаються у Харківській, Одеській, Дніпропетровській, Волинській, Закарпатській та Івано-Франківській областях.

Зупинити хворобу можна лише тоді, коли кількість вакцинованих буде вищою за 95% населення. Лікування досі не існує, тому виконуйте всі рекомендовані щеплення, щоб ця хвороба залишилась лише в медичних довідниках.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ