Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

85% надлишкових коштів зосереджені на рахунках 6% громад

11 жовтня Президент України Петро Порошенко провів засідання Ради регіонального розвитку. Відкриваючи засідання, він наголосив, що станом на 1 вересня профіцит місцевих бюджетів становить 32 млрд грн. А приріст надходжень за січень-вересень сягнув 49%. При цьому, левова частина коштів спрямовується до бюджетів розвитку. Про це повідомила Асоціація міст України.

"Зростання місцевих бюджетів відбувається по всіх видах податків. Це означає, що ми більш ефективно адмініструємо податки і виводимо їх з тіні. По платі на землю зростання відбулося на 62%", - сказав Президент. 

Рішучими кроками, на переконання Президента, реалізовується програма децентралізації. Він запевнив, що держава і надалі всіляко підтримуватиме та стимулюватиме об’єднання територіальних громад. Зокрема, він зазначив, що ще 1 млрд грн субвенції з державного бюджету буде виділено на розвиток інфраструктури в об’єднаних громадах. Також у Державний фонд регіонального розвитку заплановані вливання у розмірі майже 9 млрд грн на противагу 3 млрд грн у поточному році. П.Порошенко підкреслив, що у порівнянні з минулим роком прихильників децентралізації стало набагато більше, а, отже, в Україні відбувся злам свідомості.

Президент Петро Порошенко розповів про успіхи реформи децентралізації, завдяки якій активно розивається інфраструктура на місцях: "Раніше місцеві бюджети були перетворені на "каси видачі зарплати", тепер їдеш, наприклад у Харків – відкривається метро, відкривається те, що не відкривалось 25 років – і школи, і дитячі садки там, де до них ніколи не доходили руки".

Також П.Порошенко звернувся також до тих громад, які зберігають мільярди гривень на депозитних рахунках замість вкладати їх у розбудову інфраструктури: «Люди не чекатимуть, поки Ви заробите на депозитах». Зазначимо, що АМУ зібрала інформацію щодо ресурсів громад, розміщених на депозитних рахунках. За даними АМУ 85% таких надлишкових коштів зосереджені на рахунках у 6% громад. 

У порядку денному Ради регіонального розвитку, зокрема, питання щодо нововведень до проекту Державного бюджету на 2017 рік, формування місцевих бюджетів, компенсації населенню вартості комунальних послуг,  змін у сфері соціальної політики, підтримки регіонального розвитку, будівництва доступного житла, децентралізації сиситеми управління дорогами та створення Державного дорожнього фонду, фінансування інфраструктури з надання адіністративних послуг, протидії корупції. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ