Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Чому у Львові одночасно банкрутять кілька фірм, пов’язаних з заводами Новинського

Йдеться про Товариство з обмеженою відповідальністю «ПМПК-2», ТОВ «Гален-Експерт» та ТОВ «Акватория-Плюс», справи про банкрутства яких у даний час знаходяться в Господарському суді Львівської області.

Водночас відомо, що раніше дані фірми фігурували в кримінальних провадженнях за фактами умисного доведення до банкрутства ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан» та ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод», які ЗМІ називають «заводами Новинського».

Про банкрутство ТОВ «ПМПК-2» яке донедавна мало іншу назву та вважалося компанією з групи «Смарт» Вадима Новинського (нині – народний депутат України від партії Опозиційний блок), Гал-інфо розповідало у публікації «У Львові суд визнав банкрутом фірму з орбіти найбільш проросійського олігарха України».

Нагадаємо, що «ПМПК-2» (вул. Авраама Лінкольна, буд. 57, оф. 32, м. Львів) було визнано банкрутом згідно постанови судді Господарського суду Львівської області Василя Артимовича від 23.10.2020 року у справі № 914/1526/20.

Із даної постанови вбачається, що провадження у справі про банкрутство ТОВ «ПМПК-2» госпсудом було відкрито за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Кормел Груп» (м. Київ), яку було прийнято до розгляду наприкінці червня цього року. І що загальний розмір визнаних судом вимог кредиторів становить 321020,00 грн. (з яких: 21020,00 грн. судового збору та 300000,00 грн. основного боргу).

У публікації увага акцентувалась також на тому, що до 22.03.2020 року ТОВ «ПМПК-2» мало назву ТОВ «Смарт-Груп», яке своєю адресою вказувало: м.Київ, Подільський район, вул. Ігорівська, буд. 7, літ. "А", каб. 307. І що минулим власником ТОВ «Смарт-Груп» (станом на 09.09.2020 року) був Новинський Вадим Владимлавович (тип володіння – опосередковане через КОМІСІАНО ІНВЕСТМЕНТС ЛТД).

Про відкриття справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Гален-Експерт» йшлося у матеріалі Гал-інфо під заголовком «Ще одне сумнівне банкрутство у Львові: справа фірми «Гален-Експерт»».

У публікації зазначалося, що рішення про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ «Гален-Експерт» нещодавно ухвалив суддя Господарського суду Львівської області Андрій Морозюк – за заявою ТОВ «Фінансова компанія «Енерджі Кепітал», визнавши вимоги даного кредитора в розмірі 27 395 317 грн. 85 коп. основного боргу та 21 020 грн. 00 коп. - судового збору.

Увага загострювалась, зокрема, на таких фактах.

Дане підприємство-боржник станом на 02.04.2020 року називалось ТОВ «Агапіт ЛТД» та було зареєстровано в Києві. А вже наступного дня було змінено повне найменування юридичної особи – на ТОВ «Гален-Експерт» та змінено її місцезнаходження – на адресу: м. Львів, вул. Івана Миколайчука, буд. 2.

Згідно відомостей із Єдиного державного реєстру судових рішень, ТОВ «Агапіт ЛТД» фігурувало в кримінальному провадженні про заволодіння майном ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан», що спричинило тяжкі наслідки у вигляді матеріальної шкоди в особливо великих розмірах.

Завдяки реєстру судових рішень також вдалося з'ясувати, що у даний час на розгляді в Господарському суді Львівської області (у судді Василя Артимовича) знаходиться справа (№ 914/1922/20) про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Акватория-Плюс» (вул. Героїв УПА, буд. 57В, м. Львів).

Провадження у цій справі госпсудом було відкрито 03.09.2020 року - за заявою ТОВ «Юридична компанія «Юстіс» (м. Київ), яке заявило кредиторські вимоги до боржника у сумі 90000,00 грн.

З реєстру також відомо, що ТОВ «Акватория-Плюс» разом із ТОВ «Смарт-Груп» фігурувало в кримінальному провадженні, в рамках якого, зокрема, досліджується обставини умисного доведення до банкрутства ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод». Досудове розслідування у даній справі здійснювалося Управлінням з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України.

Нагадаємо: кілька років тому Генеральний прокурор Юрій Луценко на прес-конференції дав обіцянку повернути в держвласність заводи Новинського, заявивши, зокрема, що «має намір зрушити з місця процес повернення в державну власність Чорноморського суднобудівного заводу та "Миколаївського суднобудівного заводу "Океан» (Економічна правда – «ГПУ хоче повернути в держвласність заводи Новинського»).

Однак дану обіцянку виконано не було, до державної власності підприємства не повернули.

Що стосується одночасного банкрутства через госпсуд у Львові кількох фірм, пов’язаних з заводами Новинського, то на ці справи, вочевидь, мали б звернути увагу правоохоронні та антикорупційні органи. У першу чергу - Генеральна прокуратура України, яка за наявною інформацію, до сих пір розслідує обставини умисного доведення до банкрутства названих суднобудівних підприємств, та яка у свій час, зокрема, оголосила в розшук групу осіб, підозрюваних в доведенні "Миколаївського суднобудівного заводу "Океан" до банкрутства і нанесенні йому збитків на 1,5 млрд грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ