Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чи варто вивчати Java у 2023 році? Практичний гід

Іноді в програмістських спільнотах розгортаються суперечки про те, яка мова краще, а яку вже час забути.

Найчастіше "дістається" мовам популярним, оскільки з ними більше працюють, тож програмісти знайомі із їхніми перевагами та недоліками. Вже багато років у подібних розмовах намагаються "вбити" С++, Java, а останнім часом і Python. Але індустрія на це не зважає. Згадані мови - живіші всіх живих і продовжують активно використовуватись у проектах. Java є однією з найбільш поширених мов програмування в Україні та світі. Вона використовується в першу чергу як мова для back-end розробки великих корпоративних програм у багатьох галузях, таких як фінанси, банкінг, охорона здоров'я, геймінг та розробка Android-додатків.

Якщо ви мрієте про кар'єру розробника програмного забезпечення, Java - прекрасний вибір для початківця. Крім того, знання Java може розширити ваш набір навичок і зробити вас більш універсальним програмістом, якщо ви вже знайомі з іншими мовами програмування.

Давайте розберемось детальніше, чи справді варто вчити Java у 2023 році і що саме треба вивчити, щоб стати професійним Java-розробником.

Чому Java - чудовий вибір для вивчення у 2023 році

Звісно, всі люди різні і ваша причина вивчати мову може відрізнятися від мотивації он того хлопця. Проте є кілька універсальних аспектів, які роблять Java вартою вашого часу та зусиль.

Популярність та попит

Як ми зазначили вище, Java є однією з найбільш поширених мов програмування у всьому світі. Вперше представлена на початку 1990-х, вона й сьогодні використовується великими корпораціями, урядами та малими підприємствами. Тож попит на розробників Java не падає.

Універсальність

Java є універсальною мовою програмування, і використовується для широкого спектру програм, від великих корпоративних розподілених веб-застосунків до мобільних програм та ігор. Java широко представлена у різних секторах, де потрібна її надійність та безпека даних, наприклад програми для банків, фінансових установ, медицина, авіація та інші. А також у таких галузях, як Big Data, штучний інтелект, блокчейн та Інтернет речей. Тож вивчення Java відкриває широкий спектр кар'єрних можливостей.

Незалежність від платформи

Однією з ключових особливостей Java є її незалежність від платформи. Це значить, що код Java можна запустити на будь-якій платформі, яка підтримує Java Virtual Machine (JVM). А JVM підтримується кожною популярною платформою та операційною системою, що дозволяє легко писати код один раз і запускати його будь-де.

Велика спільнота та ресурси

Java має велику спільноту розробників, які постійно створюють нові бібліотеки, інструменти та фреймворки для допомоги іншим розробникам. Також доступно багато онлайн-ресурсів, включаючи навчальні посібники, форуми та блоги, які допоможуть вам швидко та легко вивчити Java.

Легкість для початківців та простота вивчення

Java має простий і зрозумілий синтаксис і логічну структуру коду, що робить її легкою для початківців у вивченні та розумінні.

Java також є об'єктно-орієнтованою мовою програмування. Це означає, що вона фокусується на створенні об'єктів та класів, що моделюють реальні об'єкти світу. ООП в якомусь сенсі полегшує розуміння структури коду та розробку складних програм. Якщо Java є вашою першою мовою програмування, вона буде прекрасною основою для вивчення інших об'єктно-орієнтованих мов.

Java автоматично вирішує нудні задачі, такі як управління пам'яттю. Крім того, код Java перевіряється на помилки перед запуском. Це значно полегшує життя програмістам-початківцям.

Де вивчати Java

Оскільки Java є однією з найбільш популярних мов програмування, можна знайти дуже багато ресурсів для навчання як онлайн, так і офлайн. Існує безліч варіантів для вивчення Java, починаючи з офіційної документації Java, традиційних шкіл та університетів і закінчуючи безліччю відеоуроків по Java на YouTube.

Важливо вибрати те, що підходить саме вам. Однак найбільш ефективним методом вивчення програмування для будь-кого є практика. Тобто треба не просто вчити теорію, а весь час писати програми.

JavaRush - один із кращих онлайн-курсів по Java саме через те, що створений для набуття та закріплення практичних навичок програмування. Тут ви знайдете понад 1200 задач на створення коду різної складності на всі теми Java Core (базис мови Java). І головне: у курс вбудований валідатор, який миттєво перевіряє правильність рішень.

Професійний Java-програміст: основні щаблі

JavaRush здатен охопити всі потреби у вивченні Core Java. Тут ви вивчите основні поняття програмування, такі, як змінні, цикли, умовні оператори та функції. Ви освоїте синтаксис і семантику Java, а також дізнаєтесь, що таке клас і об’єкт, а також принципи ООП, такі як абстракція, інкапсуляція, наслідування та поліморфізм. Але найголовніше, що ви будете все це вивчати на практиці. Проте щоб стати справжнім професійним розробником на Java треба знати не лише мову програмування.

Вивчайте бібліотеки та фреймворки Java

Java має широку екосистему бібліотек та фреймворків, які надають готові модулі та компоненти для прискорення процесу розробки. Використання бібліотек та фреймворків допомагає забезпечити узгодженість коду та шаблонів проектування, полегшуючи іншим розробникам розуміння та підтримку кодової бази. Крім того, багато бібліотек і фреймворків Java стали галузевими стандартами.

Таким чином, опанування бібліотек і фреймворків Java може значно підвищити продуктивність розробки програмного забезпечення, узгодженість і зручність обслуговування. Крім того, ці інструменти надають доступ до розширених функцій. Тож знайомство з ними є дуже важливим для будь-якого Java-початківця, який хоче стати професіоналом.

Створюйте реальні проекти

Створення реальних проектів допоможе вам відточити навички Java, навчитися працювати в команді та застосовувати надбані знання до реальних проблем. Хороша ідея - приєднатися до проекту з відкритим кодом, щоб допомогти розробити веб-програму, програму для Android або серверну службу. Це допоможе отримати такий необхідний практичний досвід.

Приєднуйтесь до спільнот Java

У Java-спільнотах тусуються і початківці, і знані програмісти. Тож в них ви зможете навчатися у досвідчених розробників, отримувати допомогу та бути в курсі останніх тенденцій Java. Приєднуйтесь до груп користувачів Java (JUG) або онлайн-спільнот, таких як Stack Overflow або Reddit.

Висновки

Незалежно від того, чи ви лише плануєте розпочати ІТ-кар’єру, чи вже є досвідченим професіоналом в інших мовах програмування, вивчення Java у 2023 році — гарна ідея. Це популярна мова, що широко використовується в індустрії, пропонує чудові можливості для кар’єрного зростання, а кількість захоплюючих проектів, до яких ви можете приєднатися, є дуже великою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ