Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати Львівщини провалили ідею Садового про агломерацію Львова

Сьогодні, 25 жовтня, під час засідання сесії Львівської обласної ради депутати, незважаючи на прохання фракції «Самопоміч», вирішили більше не відкладати розгляд питань щодо схвалення змін до проектів Перспективного плану спроможних територіальних громад Львівщини в частині Яворівського та Жовківського районів, які прилеглі до Львова. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо з сесійної зали.

Ще на початку сесійного засідання фракція «Самопомочі» порушувала питання агломерації Львова та затвердження меж обласного міста. Окрім того, вони хотіли внести на розгляд ради заяву з цього приводу. Однак вона не набрала достатньої кількості голосів.

Після цього виступила перший заступник голови ЛОР Парасковія Дворянин, яка заявила, що чимало  громад проти такого об’єднання, а райони «ділять та кроять».

Вона заявила, що Львів ще рік тому подав документи до Львівської облради щодо затвердження меж міста. В залі було чути, як присутній голова Львівської ОДА Олег Синютка заявив: «Це не правда!».

Нагадаємо, що на минулому сесійне засіданні Львівської облради депутати на прохання міського голови Львова Андрія Садового перенесли розгляд питання по двох районах, які прилягають до Львова. Цим депутати Львівщини дали можливість мерії Львова попрацювати додатково над цим питанням.

На сьогоднішнє сесійне засідання прийшли чиновники Львівської міськради та нардеп від «Самопомочі», екс-чиновник ЛМР Любомир Зубач.

Він закликав депутатів не поспішати із прийняттям рішення. За його словами, наразі на Львівщині лише дві об’єднані громади не є дотаційними, а отже підняв питання потреби у такій реформі взагалі.

«Інші громади і далі на утриманні держави. Обласна рада мала б зачекати 3-4 місяці. Інакше буде порушена сама методика, адже спершу розглядають питання обласного центру, потім районних центрів і так далі. Зараз взагалі з перспективного плану виводять Винники», - сказав Зубач.

Він наголосив, що інтереси Львова зовсім не враховані в частині утворення «львівської агломерації». І наголосив, що зараз у цілому світі метрополії та агломерації є трендом.

Зубач закликав керуватися інтересами держави, а не бажаннями територіальних громада. За його словами, вони не повинні впливати на формування перспективного плану.

Народний депутат Володимир Парсюк, який теж прибув на сесію Львівської облради, наголосив, що Жовківський і Яворівський райони мають своє погоджене бачення територіального об’єднання і його не можна нехтувати.

Після цього із заявами виступили голови цих районних рад, які підтвердили, що таким є рішення і громад, і місцевих рад.

Депутат Львівської облради Михайло Ковалик заявив, що взагалі не бачить підстав для суперечок щодо цього питання, адже в районах з цього приводу нема конфліктів.

«Так, ці райони межують зі Львовом, але з іншого боку ми тут і не бачимо Андрія Садового», - заявив він.

Депутат від «Самопомочі» Роман Кізима заявив, що Львів звернувся до навколишніх сіл з меморандумом, аби ті не вступали до об’єднаних громад.

Парасковія Дворянин наголосила, що депутати Львівщини лукавлять, і якщо вони не дбають за інтереси львів’ян, то не повинні жити у Львові та не мають віддавати дітей до львівських навчальних закладів.

На цей виступ депутати почали висловлювати своє невдоволення.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка заявив, що у виступах було дуже багато популізму і не правди. Він заявив, що протиставляти область і обласний центр ніхто не буде.

«Львівщину ніхто не може собі уявити без міста Львова і навпаки. На що хотів би звернути увагу, так це на заклик не вести реформи. Таке я чув хіба від представників «Опозиційного блоку», або ж від тих, хто годується із годівнички проросійських сил. У державі великим містам дали великі преференції, але це не може означати, що маленька громада біля великого міста має стати безправною і безпомічною. Якщо буде воля об’єднаних громад і міста Львова, вони сядуть за стіл переговорів і як рівні партнери шукатимуть спільну мову», - заявив Олег Синютка.

Голова Львівської облради Олександр Ганущин також заявив, що депутати вже зробили поступки владі Львова - на два тижні перенесли розгляд названих питань.

«Однак, на жаль, ми не побачили жодних конкретних дій», - сказав він.

За підсумками голосування депутати більшістю голосів підтримали запропоновані рішення.

Відповідно, у Яворівському районі йдеться про створення п’яти територіальних громад: Яворівської, Новояворівської міських громад; Краковецької, Немирівської та Івано-Франківської селищних громад.

У Жовківському районі передбачається створення чотирьох територіальних громад: Жовківської та Рава-Руської міських громад, Куликівської селищної та Магерівської сільської громади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ