Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До Ради внесли проєкт постанови, що дозволяє переносити відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами

До Верховної Ради внесли законопроєкт №9271 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами».

Про це повідомили в громадській організації «Ла Страда – Україна».

Згідно із законопроєктом, жінки зможуть частково або повністю переносити відпустку, яка надається до пологів, на період після пологів.

Тобто, якщо раніше відпустка жінки у зв’язку з вагітністю і пологами виглядала так: 70 днів до пологів – день пологів – 56 днів після пологів, то, згідно з законопроєктом, ці 70 календарних днів можна буде частково або повністю використати після пологів, додавши їх до встановлених 56 днів.

Водночас загальна тривалість відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься: 126 календарних днів або 140 календарних днів у разі народження двох і більше дітей і в разі ускладнення пологів.

Аналогійне право надаватиметься жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Відтак, вони матимуть право частково або повністю 90 календарних днів відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами, передбаченої до пологів, перенести після пологів (починаючи з дня пологів). При цьому, загальна тривалість відпустки не змінюється.

"Такий підхід дозволить врахувати позиції та інтереси жінок, вагітність яких протікає без ускладнень та які мають бажання реалізувати своє право на працю до пологів, а після народження дитини мати більше часу для відновлення", – пояснюють ініціатори законопроєкту.

Автори законопроєкту в пояснювальній записці до закону звертають увагу на те, що подібний гнучкий підхід діє в Ірландії, Бельгії, Великобританії, Німеччині, Швеції, Польщі, Данії тощо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ