Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До річниці депортації кримських татар пам’ятні заходи готують по всій Україні

До річниці депортації кримських татар 18 травня по всій Україні планується проведення пам’ятних заходів, головні події організовують в центрі Києва – на Майдані Незалежності.

Про це проекту Радіо Свобода сайту Крим.Реалії розповів координатор Комітету із захисту прав кримськотатарського народу, член Меджлісу Ескендер Барієв.

«18 травня з 19:00 до 21-22 годин на Майдані Незалежності в Києві буде проходити мітинг, присвячений 72-й річниці депортації, ми вже подали повідомлення в Київську міську адміністрацію. Крім того, плануються заходи в Генічеському районі Херсонської області, у Львові, в Черкасах. Є ініціатива проведення круглого столу 11 числа і показ фільму «Хайтарма», плануються виступи в місцевих ЗМІ. Відбудеться і традиційна акція «Запали вогонь у своєму серці», – повідомив Барієв.

За його інформацією, також ведеться робота і зі школами Києва, тут планують провести тематичні уроки, для цього активісти готують спеціальну виставку і допоміжний матеріал для вчителів.

Раніше глава штабу акції щодо блокади Криму Ленур Іслямов розповів, що траурний мітинг 18 травня проведуть і на адміністративному кордоні з Кримом в районі пропускного пункту «Чонгар».

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці, який організовував Меджліс. Але після анексії півострова Росією, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.

У квітні 2016 року за рішенням підконтрольного Росії Верховного суду Криму на півострові заборонили діяльність Меджлісу кримських татар.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ