Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До уваги бізнесу–утворювачів відходів: затверджено новий Порядок класифікації та Національний перелік відходів

Закон України “Про управління відходами”, що вступив в дію 9 липня 2023 року, ввів новий поділ відходів на класи відповідно до вимог рамкової директиви ЄС. Згідно з ним відходи поділяються на небезпечні і такі, що не є небезпечними.

20 жовтня 2023 року своєю постановою №1102 Уряд затвердив Порядок класифікації відходів та Національний перелік відходів.

Зі вступом в дію Національного переліку відходів суб’єкти ринку проводитимуть класифікацію відходів вже за новим переліком відходів (List of Waste) і відповідно до Порядку класифікації визначатимуть код з урахуванням небезпечних властивостей відходів.

У новому Національному переліку як класи відходів, так і термінологія відповідають вимогам ЄС. Відмінність українського класифікатора від європейського полягає хіба що у наявності групи “Відходи, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків». Поява такої групи зумовлена необхідністю окремого обліку та управління відходами, які утворились через війну.

На сайті Міндовкілля зазначено, що Національний перелік відходів буде переглядатись кожні три роки та підлягатиме ревізії як у відповідності зі змінами в міжнародній практиці класифікації відходів, так і на підставі досвіду застосування в Україні. 

Загалом, новим Національним переліком передбачено 20 груп та 895 видів відходів:

  • групи 1–12 і 17–19 — відходи, що походять із різних галузей промисловості та/або процесів виробництва;
  • групи 13–15 — відходи, що утворюються в результаті використання різних матеріалів і речовин;
  • група 16 — відходи, які не зазначені в інших групах Національного переліку відходів;
  • група 20 — побутові відходи (відходи домогосподарств та подібні відходи комерційних організацій, промислових підприємств, установ тощо), включаючи окремо зібрані фракції.

Відходи класифікують шляхом віднесення їх до відповідної групи, підгрупи та виду відходів з урахуванням: джерела походження відходів; властивостей, через які відходи є небезпечними; наявності у відходах компонентів із вмістом небезпечних речовин, перевищення лімітів концентрації яких може призвести до визнання відходів небезпечними.

Результати проведення класифікації відходів згідно з п. 24 Порядку класифікації вносяться власниками, утворювачами відходів, крім утворювачів відходів — домогосподарств, та суб’єктами господарювання у сфері управління відходами до інформаційної системи управління відходами. Форму протоколу дослідження відходів наведено в додатку 4 до Порядку класифікації.

Для ефективного управління відходами бізнес-утворювач відходів повинен знайти відповіді на наступні запитання:

  • Як зрозуміти, які операції з відходами виконуватиме підприємство за новим законодавством.
  • Як провести класифікацію своїх відходів за новим Національним переліком відходів
  • Як визначити, чи відходи належать до безпечних або небезпечних (за необхідності провести лабораторні аналізи згідно із встановленою процедурою)?
  • Як результати проведення класифікації відходів вносити до інформаційної системи управління відходами?
  • Як підготувати документи для отримання дозволів на здійснення операцій з оброблення відходів відповідно до статті 42 Закону України «Про управління відходами?
  • Хто має право здійснювати комплекс операцій з небезпечними відходами, у тому числі рециклінг або видалення?
  • Чи необхідно отримувати ліцензію якщо підприємство збирає та перевозить небезпечні відходи в інші країни?

«Фахівці Компанії «Центр ЛТД» допоможуть вам із пошуком відповідей на вищезазначені запитання а також готові взяти на себе зобов’язання щодо комплексного супроводу Вашого бізнесу у питаннях управління відходами, запропонують Вам ефективні рішення щодо підготовки та отримання дозвільної документації, проконсультують у питаннях ведення обліку відходів, подачі відповідної звітності та декларації про відходи за новою формою, допоможуть з розробкою та виконанням планів управління відходами підприємств», - зазначає директор Компанії «Центр ЛТД» Олег Бота.

З повним переліком послуг та досвідом роботи Компанії Ви можете ознайомитись на офіційному сайті  center-ltd.com.ua. За фаховою консультацією телефонувати: +38 096 781 05 37, +38 067 725 54 32, або надсилати запитання: [email protected]


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ