Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Гройсман на Вінничині обговорив перебіг реформи місцевого самоврядування

Мешканці об' єднаних громад отримали право самим вирішувати напрямок розвитку і реалізовувати ті проекти, які несуть нову якість життя.

Про це сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, спілкуючись з мешканцями Вороновицької об'єднаної територіальної громади, що на Вінниччині. Глава Уряду працює сьогодні в області, і однією з тем зустрічей є перебіг реформи місцевого самоврядування та аналіз першого етапу її впровадження.

Вінницька область є одним з регіонів - лідерів змін. Тут сформовані 35 спроможних громад із 59 запланованих. Всі вони мають прямі відносини з бюджетом, отримують державну підтримку по лінії Державного фонду регіонального розвитку і формують власні доходи.

Так, консолідований бюджет Вороновицької ОТГ, де проживають 8 тис. жителів, за три роки зріс з 7 млн грн до 51 млн, обсяг медичної та освітньої субвенції громаді лише цього року - 17,3 млн грн. Тут оновлюють дороги, соціальну інфраструктуру, залучають приватний бізнес до співпраці. В планах на найближчі роки - запуск ліній муніципального транспорту, оновлення водогонів, розбудова індустріального парку.

"Люди мають самі вирішувати, як розвиватися. Це та ідеологія, яку ми закладали в реформу, - сказав Володимир Гройсман. - При цьому розвивати треба і інфраструктуру, і соціальну сферу, і культуру. Вчора був на оперному фестивалі в Тульчині. Вважаю, що такі події можуть і мають відбуватися у кожній громаді".

Жителі Вороновиці, у свою чергу, відзначили, що реформу децентралізації необхідно закріпити на конституційному рівні. Зупинити зміни, на думку людей, не можна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ