Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Загроза прориву дамби на Грибовицькому сміттєзвалищі: ніхто нічого не зробив

Голова Львівської ОДА Олег Синютка доручив підготувати листа на ім'я Голови Уряду України Володимира Гройсмана про невиконання з боку Львівської міської ради доручення обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Йдеться про розробку проектно-технічної документації зі спорудження дамби на Грибовицькому сміттєзвалищі і зменшення обсягу інфільтратів.

У листі Володимира Гройсмана проситимуть вжити відповідних заходів, а також за потреби звернутися в правоохоронні органи.

У відповідь директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Сергій Бабак зазначив, що проектно-кошторисна документація перебуває на ексертизі у Києві. Також є заборона суду на будівельні роботи на території звалища, відтак, неможливо проводити роботи на каналах відведення інфільтратів.

Олег Синютка натомість сказав, що Львівська міська рада не виконала жодного з доручень комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Він також попросив підготувати листа до премєр-міністра вже сьогодні, 21 березня. 

«Комісія з’ясувала, що за два тижні Львівська міська рада не виконала жодного з семи пунктів доручення, яке передбачало ліквідацію надзвичайної ситуації, яка може виникнути на Грибовицькому сміттєзвалищі. На сьогоднішній момент не зроблено проектно-кошторисну документацію, не проводяться аварійні роботи, не відкачується інфільтрат, який може призвести до руйнування дамби. Комісія прийняла рішення звернутися до голови Державної комісії з надзвичайних ситуацій, прем’єр-міністра України для реагування у зв’язку з невиконанням Львівською міською радою рішень комісії від 6 березня 2017 року», - додав Олег Синюткка в коментарі журналістам. 

Укріплювати Грибовицьке сміттєзвалище планують почати з понеділка

Нагадаємо, як повідомила прес-служба Львівської ОДА, питання щодо укріплення дамби на Грибовицькому сміттєзвалищі та виведення інфільтратів  обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій розглянула 6 березня.

На засіданні йшлось про те, що існуючий проект із рекультивації Львівського полігону твердих побутових відходів потребує змін, адже датований ще 2013 роком та не включає необхідність укріплення дамби. Зокрема, голова Львівської ОДА тоді наголосив, що сьогодні потрібно терміново підсилити дамбу, яка огороджує фільтрат.

Згідно із рішенням комісії ТЕБ і НС від 6 березня Інспекція Держархбудконтролю у Львівській області отримала завдання у найкоротший термін перевірити існуючі проектні документи. Такі ж завдання, відповідно до своєї компетенції, отримали ДП "Укрдержбудекспертиза" та Державна екологічна інспекція у Львівській області.

"Ситуація, яка склалась на дамбі, є катастрофічною і вимагає невідкладного втручання та робіт", - наголосив Олег Синютка.

На Грибовицькому сміттєзвалищі готують диверсію, дамба під загрозою - Синютка

Також додамо, що 2 лютого, Львівщину з робочим візитом відвідав віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон. Під час поїздки на Львівський міський полігон твердих побутових відходів у с. Великі Грибовичі, відбулась зустріч з громадськістю. 

Під час зустрічі Володимир Кістіон зазначив, що зараз є нагальні до вирішення два важливі питання: виположення тіла полігону і будівництво підпірної стінки, а також очистка інфільтратів.

«Якщо ми оперативно не зробимо протиаварійні роботи по інфільтрату, через місяць тут буде жах. Перше – це треба відкачати інфільтрат, бо буде катастрофа, потрібно підсилити дамбу. Також треба відновити роботу інфільтраційної станції. Ситуація зрозуміла, ми сьогодні порадимось, що з цим робити далі. Але підкреслю, що знайти правильне рішення можна лише спільно: місто, уряд, область», - зазначив під час спілкування з мешканцями Грибович Віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ