Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

«Кредит для бізнесу – це самогубство». Як допомогти підприємцям вижити під час війни

Українському бізнесу сьогодні не вистачає обігового капіталу, а у кредитах під 30% немає бізнес-логіки.

На цьому наголошує проректорка зі стратегічного розвитку Українського католицького університету, декан-засновниця Бізнес-школи УКУ Софія Опацька, пише Еспресо.Захід.

Банківська система в Україні абсолютно не налаштована на підтримку бізнесу, переконаний також доктор економічних наук, професор Національного університету «Львівська політехніка» Ростислав Слав’юк.

За його словами, в Україну повинен прийти конкурентний банк, який має відповідний механізм допомоги і запропонує бізнесу прийнятні відсотки.

«Малий бізнес сам себе не виручить і не підтримає. Сьогодні він не може взяти кредит. Навіть кредит під 30-40% – це самогубство. Взявши мільйон гривень, людина має віддати 1 млн 400 тисяч грн. Рентабельності у 40% не має ніхто. Вихід один – щоб на ринок прийшли великі потужні банки з Європи, Азії, як це робив Credit Agricole Bank, Банк реконструкції і розвитку. Банківську систему треба починати вибудовувати вже», – вважає Ростислав Слав’юк.

Про те, що сьогодні відсоткові ставки в банках є досить високі, присутні валютні обмеження, і від того бізнесу складно працювати за кордоном, говорить кандидат економічних наук, доцент кафедри управління проєктами Національного університету «Львівська політехніка», керівник компанії IQholding Андрій Якимів. 

За його словами, в теперішніх умовах важливо дати можливість бізнесу безперешкодно працювати. «В Україні та на Львівщині є чимало програм, ініціатив, які працюють для навчання та допомоги бізнесу. Це й сервіс Дія, де підприємці мають можливість подавати власні ідеї на отримання фінансування грантів. Ця допомога мала б повернутися в державу у вигляді податків. Але для тих, хто хотів би започаткувати чи відновити власну справу, це, мабуть, не досить вдалий інструмент, бо для того, щоб розвинути або дати старт своєму підприємництву, кошти потрібні не лише на виплату заробітної плати, а й операційну діяльність.

Підприємці мають можливість користуватись Програмою 5-7-9%, але вона передбачає певне забезпечення (власний внесок учасника для діючого бізнесу становив від 10% суми проєкту, для новоствореного бізнесу – від 15% суми проєкту)», – говорить Андрій Якимів.

За його словами, сьогодні мали б бути можливості для надання безповоротної допомоги бізнесу з певними критеріями, щоб бізнес міг вливати необхідні кошти для операційної діяльності й бути впевненим в тому, що він має реальний ресурс для свого становлення і розвитку. 

«Так, сьогодні бюджет країни орієнтований на фінансування військової та оборонної галузі. Але якщо коштів в країні недостатньо, варто більше співпрацювати з міжнародними партнерами, фондами, заручатися підтримкою і формувати цілі фонди саме для підтримки підприємництва, зокрема із кредитування», – наголошує Андрій Якимів. 

До прикладу, компанія IQholding, яка співпрацює з міжнародними організаціями, на замовлення Програми розвитку ООН в Україні проводить серію проєктів для людей, які втратили бізнес і хочуть його відновити, а також для тих, хто має бажання розпочати власну справу, розширити її чи вийти на інші ринки з реалізації своїх товарів і послуг.

Також фахівці з IQholding навчають написанню самих бізнес-планів, проводять консультаційні програми підтримки, де кожен підприємець може знайти відповідь на потрібне невирішене питання чи знайти орієнтири для подальшої роботи.

Декан-засновниця Бізнес-школи УКУ Софія Опацька говорить, що в Україні справді з’явилася велика кількість грантів для малого бізнесу і їх підтримки, але часто про ці можливості підприємці або не знають, або зупиняються на етапі заповнення документів та подання. Тож допомогу у навігації серед таких грантових можливостей та підготовці проєктних заявок, здійснює Інвест офіс, співзасновниками якого виступили Бізнес-школа УКУ спільно із Львівською міською радою та обласною адміністрацією.

Зазначимо, що через службу зайнятості у Львівській області зараз реалізують дві програми підтримки підприємницьких ініціатив. Це урядова ініціатива єРобота, у межах якої надають мікрогранти у розмірі від 50 тис. до 250 тис. грн на створення або розвиток бізнесу. А також програма «Рука допомоги», мета якої – вивести зі стану бідності членів малозабезпечених родин із числа безробітних (надається поворотна безвідсоткова допомога у розмірі до 100,5 тис. грн. для закупівлі обладнання та матеріалів, необхідних для ведення бізнесу).

Експерти говорять, що після війни найбільший рух і швидке відновлення можна буде побачити у частині малого і середнього бізнесу. Щодо сфер, то найперше пожвавлення відчують будівництво, сфера ремонтів, інфраструктурних речей та енергетики.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ