Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Лікарняна каса у Львові виплатила хворим понад 5 млн грн

Сьогодні, 4 грудня, у Львові відбувається нарада на тему «Досвід функціонування лікарняної каси Львівської». В рамках наради заступник міністра охорони здоров’я України Роман Василишин розповів про важливість такої Лікарняної каси у Львові та зазначив, що Лікарняна каса у 2015 році виплатила лікування хворим на суму понад 5 млн гривень. Про це інформує кореспондент Гал-інфо.

Лікарняна каса -  прототип страхової компанії.  У Львові вона функціонує у Залізничній лікарні ще з 2009 року.

«Лікарняна каса є неприбутковою структурою, відтак, усі зібрані кошти за рахунок членських внесків, а це 50-100 грн щомісяця, використовуються виключно на потреби лікування членів організації», - зазначив Роман Василишин.

За словами заступника міністра, організація  не має права витрачати ці гроші на себе, а тільки на потреби хворих. Є наглядова рада, яка слідкує за тим, куди ці гроші йдуть.

Як стверджує  Роман Василишин, ліміти витрат на лікування становлять від 1,7 тис. грн до 35 тис. грн. 

«Членами Лікарняної каси є працівники залізниці, працівники підприємств, пов’язаних з діяльністю залізниці, працівники медичних закладів залізниці, члени родин та інші. Всього близько 50 тис. осіб на сьогодні є членами Лікарняної каси. Вдтак, щороку медична допомога надається близько 16 тис. особам", - розповів Богдан Чечотка, начальник департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

Також він зазначив, що якщо під кінець року залишаються якісь кошти, рішенням членів каси, можна витратити ці кошти на придбання певного обладнання. Відтак, загалом же за час існування та діяльності Лікарняної каси було придбано медичне обладнання для медичних закладів на суму понад 13 млн. грн.

«З кожним роком зростає кількість випадків госпіталізації і витрат на лікування в регіональних і спеціалізованих медичних закладах. Зокрема, у 2009р. подано заяв на відшкодування 383 членами Лікарняної каси на суму 230 тис. грн., а за 10 місяців 2015р. вже подано 2 323 заяви, за якими відшкодовано понад 5 млн грн, що становить біля 20% від загальних витрат на лікування», - додав він.

Програма надання медичної допомоги членам Лікарняної каси також передбачає металоостеосинтез, кардіохірургію, хіміотерапію, літотрипсію, заміну кульшового суглобу, лікування гепатиту та додаткові методи дослідження (МРТ, КТ тощо) та інфекційні хвороби.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ