Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Луценко пропонує міністру часів Януковича угоду зі слідством

Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає за можливе запропонувати угоду зі слідством колишньому міністру енергетики Едуардові Ставицькому, який зараз проживає в Ізраїлі під іменем Натан Розенберг. Про це він заявив в інтерв’ю американському російськомовному виданню Forum Daily під час робочого візиту до Ізраїлю.

Крім того, за словами генпрокурора, він обговорював з ізраїльськими правоохоронцями можливість екстрадиції колишнього високопосадовця до України.

За словами пана Луценка, Едуарда Ставицького підозрюють у причетності до незаконного виведення з державної власності резиденції "Межигір’я", у якій проживав колишній президент Віктор Янукович.

Сам екс-міністр заперечує звинувачення на свою адресу.

Юрій Луценко каже, що у разі, якщо пан Ставицький вирішить піти на угоду зі слідством, "це не врятує його від покарання і конфіскації, але може зменшити термін у разі співпраці зі слідством".

"Нам потрібен позитивний сигнал у цьому питанні. Буде він примусовим для пана Ставицького, чи це буде крок з його боку? М'яч на його боці поля", - сказав Юрій Луценко.

Крім того, за його словами, у Ізраїлі обговорювалася можливість екстрадиції колишнього міністра: відповідні документи були передані тамтешнім правоохоронцям у червні цього року.

"Ізраїльські колеги говорять нам про можливість екстрадиції за умови гарантії відбування можливого терміну покарання пана Ставицького-Розенберга в Ізраїлі. Це абсолютно не проблема для нашої країни", - заявив генпрокурор.

Едуард Ставицький обіймав посаду міністра енергетика та вугільної промисловості України з грудня 2012 по лютий 2014 року.

Він виїхав з України після перемоги Євромайдану. У березні 2014 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що під час обшуків у місцях проживання пана Ставицького було вилучено 42 кг золота, 4,8 млн доларів готівкою, 16 дорогих годинників та "коробочки з камінням, схожим на діаманти".

Пізніше стало відомо, що Едуард Ставицький перебуває в Ізраїлі. Там він змінив ім’я та прізвища, за власним поясненням, аби слідувати ізраїльській традиції та щоб швидше адаптуватися на новому місці проживання.

У липні цього року пан Ставицький в інтерв’ю "Українській правді" заперечив звинувачення у причетності до махінацій навколо "Межигір’я" на свою адресу та заявив, що йому належала лише частина речей, вилучених під час допитів.

"Я прийшов (до політики. – Ред.) з бізнесу, я собі міг дозволити на той момент багато чого", - сказав тоді екс-міністр.

У тому ж інтерв’ю, відповідаючи на питання, чи пропонували йому українські правоохоронці укласти угоду зі слідством, пан Ставицький сказав: "До мене приїздили гінці. Пропонували вирішити питання. Від 500 тисяч доларів до кількох мільйонів доларів за вирішення усіх питань".

За словами екс-міністра, на той момент йому було невідомо, у яких кримінальних справах, порушених в Україні, фігурує його прізвище.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ