Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львів може стати центром координації аналітиків, які сприятимуть безпековій політиці, – Маркіян Мальський

Завтра, 13 вересня, у Львові відбуватиметься І Міжнародний експертний форум: «Україна-Європа: між політичними деклараціями та експертними оцінками». Про це сьогодні, 12 вересня, у коментарі Гал-інфо розповів декан факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені І. Франка Маркіян Мальський.
Фото Гал-інфо

За його словами, такий форум у Львові відбудеться вперше, але організатори мають намір зробити його щорічним.

На заході говоритимуть про безпекову політику, зовнішньополітичні рішення, міжнародні відносини та міжнародну безпеку.

«Основна мета – дослідити, вивчити і зробити перші кроки щодо сітки аналітичних науково-дослідних центрів у Центрально-Східній Європі. Ми маємо обговорити питання залучення висновків аналітичних центрів, які діють у різних країнах світу, до прийняття рішень офіційними державними інституціями. Для цього ми запросили до участі у форумі керівників та представників аналітичних центрів країн Центральної-Східної Європи», сказав Маркіян Мальський.

Він наголосив, що завдання науковців, які зберуться на форумі, також буде полягати в обміні думками про те, як аналітичні центри виробляють експертні оцінки подій в регіоні та надають рекомендації політичним та державним діячам.

«Наскільки наші політичні лідери можуть уникати популізму у прийнятті політичних рішень, здійснювати кроки на міжнародній арені, опираючись на чіткі висновки експертного середовища та аналітиків», наголосив Маркіян Мальський.

Він наголосив, що на форумі буде діяти кілька панельних дискусій:

  • Політична експертиза у сучасних міжнародних відносинах: від теорії до практики – методологія та методика експертного аналізу;
  • Національні механізми формування та використання експертних оцінок у прийнятті зовнішньополітичних рішень;
  • Експертні системи у формуванні регіональної безпекової політики.

«Наголошую, що основна ідея форуму полягає у тому, щоб зрозуміти, як думка вчених та експертів має впливати на те, аби заяви наших керівників не були декларативними, а опирались на наукові знання», сказав він.

Також Маркіян Мальський наголосив, що нещодавно на форумі у Польщі постало питання про те, аби створити сітку таких аналітичних центрів, які заради хороших міжнародних відносин та безпеки в регіоні, мали б координувати свої дії.

«Ми хочемо, щоб у Львові була вперше реалізована така ініціатива для координації наукових досліджень та обміном висновками. Ми хочемо, щоб саме Львів і став такою площадкою для координації і будемо це пропонувати», розповів Маркіян Мальський.

Додамо, що форум триватиме упродовж дня. Серед запрошених гостей буде: екс-міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, професор Варшавського університету Богдан Гуральчик, Надзвичайний і повноважний посол Растіслав Качер та аналітик Інституту міжнародних відносин та торгівлі Угорщини Сандор Аккерман.

Також в обговоренні візьме участь професорсько-викладацький склад факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка.

Детальніше з програмою форуму можна ознайомитися за посиланням.

Вхід вільний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ