Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів’янка поскаржилась на сусіда: йому загрожує штраф – 52 тис. грн

Львів’янка, що мешкає на вул. Академіка Колесси, 5 вчергове поскаржилась на свого сусіда через те, що той здійснює будівельні роботи на даху. Що ж це: сусідські з’ясування стосунків чи ігнорування законодавства? З’ясовувало Гал-інфо.
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/5

Сьогодні, 29 травня, на місце події за адресою вул. Академіка Колесси, 5 разом з інспекцією виїхали і журналісти Гал-інфо, аби вислухати обидві сторони конфлікту. А також, щоб отримати коментар юриста.

Тож, за словами мешканки квартири №6 Христини Фещур, її сусід нікого не попереджав, що підніматиме дах та змінюватиме планування горища. Жінка занепокоєна, що, внаслідок втручання у планування будинку, можуть піти тріщини.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

«Для того, щоб розпочати будівельні роботи, мій сусід у 2009 році збирав підписи серед мешканців під’їзду. На той час мова йшла про те, що він робитиме реконструкцію даху над своєю квартирою. Але, коли у 2012 році розпочались безпосередньо будівельні роботи, тоді ми побачили проектні пропозиції, де було зазначено, що ремонтні роботи виходять за межі сусідської квартири. Зокрема, мешканці цієї квартири планували добудовувати додаткову стіну та підняти дах на 10 метрів. 

Тому я і звернулась до Галицької районної адміністрації та до директора Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Ірини Маруняк. Після чого на місце виїхала відомча комісія. Як наслідок вдалось зобов’язати сусіда демонтувати те, що він зробив, бо адміністрація заборонила добудовувати додаткову стіну. Він погодився, тому ми подумали, що люди цілком адекватні і з розумінням поставились до проблеми.

Але минулого року ми дізнались, що сусіди продовжують свій задум. І частково будівництво буде проводитись над моєю квартирою, зокрема над кухнею та над коридором. Ми зрозуміли, що роботи не припиняються і наші сусіди планують на сходовому майданчику, який є площею спільного використання, зробити додатковий вхід до своєї квартири.

А сходи, які ведуть на стрих, тримаються на балках, ті своєю чергою  вмонтовані в стіну моєї кухні. Тобто, коли будуть їх демонтовувати, то постраждає моя квартира.  До того ж, впродовж минулого тижня на горищі постійно гудів та вібрував змішувач бетону. А в понеділок, коли мене не було вдома, зняли дах без мого відому. Тому вкотре звернулись до Галицької районної адміністрації та до інспекції ДАБК у Львові, щоб скликали відомчу комісію», – розповіла Христини Фещур.

Сам же сусід з квартири №5, який водночас є замовником будівництва, відмовився говорити на камеру. Проте запевнив журналістів Гал-інфо, що усі документи та дозволи на здійснення будівельних робіт він має, але вони наразі в адвоката. Він пояснив, що у зв’язку зі зміною законодавства від початку цього року не був  ознайомлений з новими правилами та порядком отримання додаткових дозволів. Однак запевнив, що упродовж тижня усі відповідні документи принесе інспекторам ДАБК у Львові.

Також він додав, що не розуміє реакції сусідки. Адже старий дах протікав, тому на горищі завжди було холодно та сиро. А він за власні кошти наново перекрив дах, використовуючи нові матеріали та за власні заощадження наймав робочих.

Чоловік запевнив, що не планує проводити жодних робіт, які могли б у майбутньому призвести до пошкодження або руйнації будинку. Адже він також мешкає у цьому будинку і в його інтересах, щоб приміщення прослужило якомога довше.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/7

Ще одна сусідка по під’їзду пані Ольга, яка живе на одному поверсі з вищезгаданими мешканцями, каже, що немає жодних претензій до будівництва свого сусіда.

«Я також живу на останньому поверсі, але мені нічого не заважає. Попередньо сусід з квартири №5 підходив та питав дозволу – я не проти. Чоловік зробив добру справу перекрив частину даху, що ж тут поганого. На місці іншої сусідки, я би була тільки вдячна, бо дах той старий, не витримує негоди. Це просто заздрість та злість на увесь світ змушує тих сусід вставляти палки у колеса іншим. Нікому не дають життя, живуть без Бога в серці», - запевняє пані Ольга.

У коментарі Гал-інфо керівник юридичного відділу інспекції ДАБК у Львові Святослав Кіндратів розповів, що до Інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю у Львові надійшло звернення від мешканки квартири №6 за адресою вул. Академіка Колесси, 5.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

«Опісля звернення було відкрито направлення для проведення позапланової перевірки з 22 травня по 4 червня. Після першого виїзду на місце ми з’ясували, що дійсно проводиться реконструкція квартири з надбудовою із втручанням у несучі конструкції даху і з надбудовою над частиною фасаду.

Станом на сьогодні жодних документів, які дають право виконувати будівельні роботи нам не показали. Також не надано ані проектної документації, ані вихідних даних про роботу. Оскільки чинне законодавство передбачає, що у разі втручання в несучі конструкції будинку і збільшення, як у цьому випадку, будівельного об’єму, і в тому числі площі вказаного горища, то таке будівництво потребує отримання містобудівних умов та обмежень.

За вказаною адресою таких документів Львівська міська рада не видавала. Також у Єдиному реєстрі документів відсутні відомості щодо реєстрації документу на виконання будівельних робіт за вказаною адресою. Під час перевірки чоловік надав лише розпорядження районної адміністрації, яке дає право тільки на роз’єднання квартири на дві, шляхом перепланування та встановлення газового котла. Проте інших документів досі не було надано.

За виконання будівельних робіт без дозвільних документів передбачено накладання штрафних санкцій на замовників будівництва у розмірі близько 52 тис. грн. Але перед тим за результатами перевірки складуть процесуальні документи.

Спершу припис №1 на зупинення виконання підготовчих та будівельних робіт. Цей документ зобов’язує замовника негайно, від моменту отримання припису, зупинити усі будівельні роботи на об’єкті. Другий – на усунення виявлених порушень у наслідок діяльності. Згідно з цим документом у місячний термін замовник буде зобов’язаний або отримати дозвільні документи, або привести об’єкт до попереднього стану», - розповів Святослав Кіндратів.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/8

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ