Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Лише 5,5% громадян України вважають себе росіянами, - дослідження

92,6% громадян України, тобто дев’ять з десяти, вважають себе українцями, і всього 5,5% (кожен двадцятий) – росіянами. Про це свідчать результати всеукраїнського дослідження «Українське суспільство та європейські цінності», проведеного Інститутом Горшеніна у квітні-червні 2017 року.

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо

Результати дослідження, яке Інститут проводив спільно з Представництвом Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі, львів’янам представили сьогодні, 24 жовтня. Шляхом проведення фокус-групової дискусії та особистих інтерв’ю (face-to-face) фахівці прагнули дізнатись, що українці розуміють під поняттям «європейські цінності», а також чи поділяють вони ці цінності та чи ідентифікують себе з європейцями. Гал-інфо публікує найбільш цікаві тези дослідження.

  • Українську національність найчастіше декларували респонденти із Західної України (98,3%), а найрідше – зі Східної (84,6%). Окрім цього, чим молодшими були респонденти, тим частіше вони позиціонували себе як українці.
  • Більше половини опитаних, які мають російську національність, вважають себе громадянами України (55%). Ще чверть ідентифікує себе як громадян колишнього СРСР (24,8%). Серед останніх переважають мешканці Східного регіону країни та ті, чий вік становить понад 60 років. Окрім цього, 6,3% усіх респондентів (переважно молодь у віці 18-29 років) називають себе громадянами світу, а 3,3% - Європи.
  •  60,4% українців стверджують, що вдома спілкуються переважно українською мовою, у той час як 37,8% - російською, а 1,6% - іншими мовами. Однак, той факт, що у дослідженні не брали участь мешканці окупованих територій, міг значно вплинути на цей показник.
  • 51,6% респондентів вказали, що Україна повинна інтегруватись із ЄС. 10,2% підтримує тісні контакти із Митним Союзом. Разом з тим, 23,3% українців виступає проти обох союзів. Цікаво, що серед останніх переважають мешканці Півдня та Центру України.
  • На запитання про те, який напрямок інтеграції слід обрати Україні, більшість відповідей стосувались спільного з ЄС ринку праці, системи економіки та безпеки, а також приєднання до зони Шенген. Так вважає кожен п’ятий українець.
  • На референдумі про вступ України до НАТО «за» проголосувало б 46,1% українців, в той час як «проти» – 33,4%. Серед прихильників НАТО найбільше мешканців заходу України, а найменше – півдня. Цікаво, що у порівнянні з результатами схожого дослідження, яке проводилось впродовж 10 років, за останні три роки цей показник суттєво не змінювався.
  • 36,6% точно не готова вийти на новий Майдан. Для порівняння, лише 15,9% змогли б рішуче це зробити у разі потреби.
  • 83,6% респондентів вважають себе віруючими людьми.

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо

  • Сьогодні у свідомості українців часто домінують цінності особистого благополуччя (здоров’я, успіх, достаток, а рідше – інтелектуальний і особистісний розвиток). На другому місці – якісна та безкоштовна освіта і медицина, а на третьому – верховенство права, демократія, свобода слова, соціальна рівність (тобто те, що традиційно вважається «європейськими цінностями»).
  • Найвищий рівень толерантності в українців спостерігається щодо людей іншої національності, а найнижчий – щодо представників сексменшин. Так, кожен третій українець (39,3%) не згоден приймати в жодній якості представників ЛГБТ-спільноти. Для порівняння, ставлення респондентів до людей із судимістю є вищим – 36,9% готові прийняти їх як громадян своєї країни.
  • Більшість респондентів (42%) вважає, що європейці є більш інтелектуально розвиненими, хоча 41,2% не підтримали цю думку.
  • Найбільш важливою для українців цінністю є мир – так вважає 45% респондентів.
  • Ті, хто підтримує євроінтеграцію України, краще розуміють традиційне поняття «європейських цінностей» та активніше їх підтримує (хоча все одно повністю не сповідує).
  • У групі євроскептиків майже кожен десятий (11,9%) назвав себе росіянином за національністю, у той час як у групі єврооптимістів майже всі ідентифікували себе як українці (99%).
  • Більшість євроскептиків сприймають європейські цінності як такі, на які варто орієнтуватись. Однак, вони вважають, що побудувати українське суспільство на такому ж ґрунті неможливо, тобто не вірять у дієвість цих цінностей на території України.
  • 57,1% українців ніколи не були закордоном. Окрім цього, 51,3% респондентів не планує впродовж року після початку «безвізу» відвідати країни Європи. У більшості випадків причиною цього є матеріальний стан (76.9%).  

Варто зазначити, що у дослідженні взяло участь понад 2 тисячі респондентів у віці від 18 років, які мешкають у різних регіонах України, окрім окупованого Криму, а також Донецької та Луганської областей. Квотна вибірка була розроблена за статтю, віком та місцем проживання. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 2,2%. Опитування проводилось ще до початку дії безвізового режиму України з ЄС. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ