Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Мітка “М”: у Львові порахували історичні мозаїки і хочуть їх охороняти

Фото: Андрій Поліковський facebook.com/chotootvas
Фото: Андрій Поліковський facebook.com/chotootvas
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/4
Учора, 5 вересня, управління охорони історичного середовища Львівської міської ради презентувало доповнений перелік мозаїк Львова, що мають історичну цінність. Про це повідомляє кореспондентка Гал-інфо.

Представники управління нагадали, що 2 серпня 2019 року було прийнято рішення виконавчого комітету про збереження історичних мозаїчних творів, та розповіли про вже виконані роботи.

Зокрема, ці роботи полягають у створенні попереднього переліку мозаїк, присвоєнню кожній індивідуального номера та заповненні облікових карток. Індивідуальний номер складається з ідентифікаційного номера вулиці, на якій розміщений історичний твір, номера будинку та літери “М” (мозаїка).

Загалом у Львові нарахували понад 270 мозаїк, що розташовані за 76 адресами. Управління охорони історичного середовища опрацювало вже 40 адрес, ввівши дані про мозаїки в облікові картки.

Такий облік історичних мозаїчних творів необхідний для їх збереження, адже передбачають його подальше використання при видачі дозволів на міські забудови. Виконавчі органи не мають права давати дозвіл на забудови, здійснення яких може частково чи повністю знищити мозаїки.

На жаль, зараз у Львові проводять незаконні роботи зі спорудження будівель, що загрожують творам мистецтва. У мерії переконані - перешкодити цьому можуть лише штрафи на значні суми. Там запевняють, що ініціюватимуть зміни в національному законодавстві, щоб розробити ефективну систему збереження історично цінних творів.

"Проблема є не лише з мозаїчними творами, а й взагалі з монументальними, до яких відносимо і розписи, і вітражі, і панно...", - наголосила кандидат архітектури Наталія Піддубна. Вона переконана, що необхідно проводити роботи, які стосуються не лише мозаїк.

Схожі заходи, на яких будуть вирішувати проблему збереження цінних монументальних творів, планують провести протягом найближчих тижнів.

Нагадаємо, що 18 липня забудовник, попри домовленості з містом, зруйнував мозаїку "Рибки" на території колишнього магазину "Океан" на вулиці Володимира Великого. Наступного дня в зв'язку з цим було скликано виконком, на якому місто  вирішило скасувати містобудівні умови щодо будівництва на території колишнього магазину "Океан".

Засновником ТзОВ "Компанія Ріел-Естейт Груп"  є скандальний бізнесмен Володимир Швед, який у 2017 був звинувачений у зґвалтуванні дівчини. Втім, прокуратура повідомила, що потерпіла відмовилась від звинувачень, і справа була закрита.  

Мозаїку біля магазину "Океан" відновлять через 2-3 місяці

Скандальний львівський Океан: забудовник публічно визнав вину в руйнуванні мозаїки

Забудовник, який знищив мозаїку, зробив Садовому подарунок на день народження

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ