Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Москва нищить народні звичаї: у Держархіві розповіли про унікальну працю Ігната Мешеґа

1/3
Ідея праці - висвітлення московської політики щодо поневолених угро-фінських народів, інформує пресслужба Львівської ОВА.

У фондах Державного архіву Львівської області зберігається праця "Як Москва нищила поневолені народи північно-східної Європи"(1941) Ігната Мешеґа - одного із визначних представників народу Комі.

Народ Комі – це корінне населення Республіки Комі, що проживають також в частині Архангельської, Мурманської, Тюменської областях російської федерації.

Москва нищила в поневолених народів їх звичаї, забави та народні інструменти. Збереглася ціла низка розпоряджень у цій сфері. В одному з них читаємо: «Якщо з'являться ще домбри, сурми, дуди або гуслі, чи маски, - все це зібрати і попалити. Хто не зречеться, того згідно з наказом вибити батогами й доставити воєводі».

Праця унікальна ще й тим, що є припущення, що книга видавалася за підтримки Українських Націоналістів, оскільки на останніх сторінках є вислови постанов Збору Українських Націоналістів 1941 року. На обкладинці книги надруковано гасло: «Слава Україні! – Героям слава!»

Більше інформації про збереження Держархіву – тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ