Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Музичний лікнеп. Легенда хорової музики

Хочете знати більше про сучасних українських класичних виконавців? Львівський органний зал підготував для вас підбірку історій і скромно назвав її музичним лікнепом.

Запрошуємо у мандрівку цікавими історіями та іменами українського простору класичної музики, які навряд залишуть ваші вуха і душі байдужими.

Сьогодні розкажемо про хорову капелу, яка встигла пережити часи першої незалежності, створення і розпад СРСР, тоталітарні режими, цензуру та інші історичні пастки минулого. Зараз “Дума” активно гастролює Україною та світом, чи не в найкразому світлі представляє українську культуру за кордоном, а в 2005 навіть була номінантом премії “Ґреммі”.

Мандрівна капела

“Дума” була створена 1919 році на основі хору “Дніпросоюзу”, а вже з 1920 року стала називатися Державною українською мандрівною капелою. Звідси і походить милозвучна назва хору. В 1920-30-х роках капела багато гастролювала по країні і щороку давала не менше 100 концертів. Перша поїздка капели за кордон була у далекому 1929 році. Тоді музиканти відвідали елеґантну Францію. У радянський період музиканти гастролюють лише СРСР, проте уже в 1978 році їдуть до далекої-близької Болгарії. Зараз гучний спів хористів можна почути у концертних залах Європи, Канади та США.

Гілка першості

Не менш цікавою такоє є історія репертуару капели, на який впливала не лише зміна керівництва, а й непростий соціо-культурний контекст. З початку існування капели, репертуар складався з народних обробок та творів світової класики. В часі радянської окупації зі зрозумілих всім причин репертуар суттєво урізали, залишаючи революційно-агітаційні твори. Згодом починається повільний процес відновлення та повернення до академізу. У репертуарі з’являються українські та європейські класики.

Зараз музиканти виконують величезну кількість творів для хору з оркестром — Баха, Вівальді, Моцарта, Бетховена, Брамса, Верді: «Missa Solerrmis» та IX Симфонія Бетховена, «Реквієм» Верді, «Пори року» Гайдна, «Реквієм» Шнітке і «Credo» Пендерецького та ряд концертів a cappella.

Чимала перевага колективу також у тому, що він є першим, а часто і єдиним виконавцем багатьох творів сучасних українських композиторів: Сильвестрова, Станковича, Скорика.

Вже 11 вересня о 19.00 запрошує до львівського органного залу не лише навчатися, але й насолодитися талантом і якісним звучанням хорової капели “Дума”.

Юлія Кіщук

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ