Спеціалісти Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області протягом другої половини минулого року на дотримання вимог санітарного законодавства перевірили 240 дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. Порушення виявили у 101-му закладі.
Під час перевірок найчастіше виявляли такі порушення: відсутність супровідної документації на харчові продукти та сировину, що засвідчують їх походження, якість та безпеку; порушення товарного сусідства при зберіганні швидкопсувної продукції у холодильному обладнанні; використання розроблювального інвентарю та виробничих столів на харчоблоці не за призначенням; порушення режиму миття та дезінфекції посуду; відсутність або неправильне зберігання добових проб; несвоєчасне, неправильне ведення документації з організації харчування; недотримання погодженого із Держсанепідслужбою двотижневого перспективного меню.
Як свідчать проведені перевірки, керівники навчальних закладів та суб’єкти господарювання організовують харчування дітей, подекуди безвідповідально. Найчастіше виявляються такі порушення, як одноманітність харчування з повторенням одних і тих же страв 2-3 рази протягом тижня, а також заміна натуральних продуктів більш дешевими, зокрема, м’яса на ковбасні вироби та напівфабрикати.
Відповідальність за організацію харчування у навчальних закладах комунальної форми власності покладена на органи місцевого самоврядування та керівників навчальних закладів. Тому, контроль за організацією раціонального, повноцінного, безпечного харчування в навчально-виховних закладах області має бути пріоритетним напрямом у роботі відповідних структур..
Після виявлення порушень до відповідальних осіб застосовані заходи адміністративного впливу, зокрема, на керівників закладів складено 110 протоколів про порушення санітарних норм та винесено постанови про накладення штрафів.