Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Перспективні плани об`єднання на Львівщині під питанням

Громади не можна об’єднувати поспіхом, – таку позицію на засіданні президії Львівської обласної ради озвучила заступник голови фракції «Самопоміч» Галина Бордун. Частина присутніх депутатів погодились з цією думкою. Повідомила прес-служба фракції «Об'єднання «Самопоміч» у Львівській обласній раді.

Не всі громади розуміють, з яким ресурсом вони входять в об’єднання, не проведено жодного аудиту, не всі сільські ради провели слухання і дали свою згоду на об’єднання. Крім того, депутати не отримали економічних показників, за якими формувалися перспективні плани. 

«Якщо ми говоримо про плани, стратегічне бачення, майбутнє Львівської області, то насамперед повинні опиратися на конкретні цифри. У законі про об’єднання громад вказано, що повинна бути спроможність громади, тобто сильна економіка. На жаль, депутатам не показали економічних обґрунтувань формування тих чи інших громад. За що ми тоді повинні голосувати?» – коментує заступник голови фракції «Об’єднання «Самопоміч» Галина Бордун.

Відтак на сесії 11 жовтня не можна підтримати перспективні плани усіх районів Львівщини. Більшість планів ще надто сирі і не готові для втілення в життя – лише на профільній комісій перенесли розгляд планів Самбірського, Турківського, Дрогобицького, Миколаївського та Стрийського районів. До них було надто багато зауважень в мешканців та депутатів.

 «Сьогодні ситуація з об’єднанням громад нагадує спринтерський біг – та нам не потрібно поспішати. «Самопоміч» закликає не приймати поспіхом перспективні плани усіх районів, а провести обговорення в сільських радах, проінформувати мешканців про переваги ОТГ, провести необхідні розрахунки і врахувати думки громад – лише тоді ухвалювати перспективні плани», – наголошує Галина Бордун.

Нагадаємо, що перспективний план – це один з етапів реформи децентралізації, який встановлює територіальні межі нових об’єднаних громад. Після його реалізації кількість місцевих рад в області скоротиться в рази, а місцеве самоврядування отримає більші повноваження та фінансові ресурси. Громади можуть об’єднуватися і всупереч перспективному плану, але в такому випадку вони будуть позбавлені фінансової підтримки з державного бюджету.


-- 
З повагою,
прес-служба фракції «Об'є
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ