Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Понад 10 млрд грн під час війни допомогла заробити система Прозорро.Продажі до бюджетів різних рівнів

За час повномасштабної війни державна електронна торгова система Прозорро.Продажі допомогла заробити до бюджетів різних рівнів понад 10 мільярдів гривень.

З 24 лютого в системі відбулося понад 18 тисяч успішних онлайн-аукціонів з реалізації публічних активів.

"Пріоритет уряду й міністерства економіки під керівництвом Юлії Свириденко – створення середовища для розвитку бізнесу й зростання економіки вже сьогодні, не чекаючи завершення війни. А також єдині правила гри на ринках. Один з кроків до цього – прозорість й антикорупція в управлінні публічним майном. Завдяки онлайн-аукціонам у державній електронній торговій системі громадяни мають можливості чесно конкурувати за активи й бути впевненими у гарантіях угод, а державі – знаходити нових ефективних власників обʼєктам й заробляти гроші для підтримки армії під час війни”, — зазначив заступник Міністра економіки України Олексій Соболев.

З 10 млрд гривень 2.7 млрд принесли успішні аукціони з реалізації активів банків-банкрутів, які оголосив в системі Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Два млрд гривень надійшли до державного та місцевих бюджетів від малої приватизації державного і комунального майна на Прозорро.Продажі. Успішні земельні онлайн-аукціони допомогли заробити до бюджетів різних рівнів майже мільярд гривень під час війни.

“В умовах повномасштабної війни для держави та громад значним викликом в тому числі стало наповнення бюджетів, адже гроші потрібні і на гуманітарні потреби, допомогу армії, відбудову зруйнованої інфраструктури. Система Прозорро.Продажі не припиняла свою роботу з 24 лютого минулого року і за цей час онлайн-аукціони в системі оголосили майже 3.6 тисяч організаторів — це і держоргани, і корпоратизовані підприємства, і місцеві громади, і приватний бізнес”, — прокоментував CEO Прозорро.Продажі Сергій Бут.

Серед найдорожчих обʼєктів, які бізнес придбав у прозорий та конкурентний спосіб під час війни в державній електронній торговій системі такі: спецдозвіл на користування надрами на Майорівську площу за 1.1 млрд гривень, майнові права та права вимоги від ФГВФО за 410 млн і 350 млн гривень відповідно, оренда земельної ділянки загальною площею 35 тис. га за 310 тис. гривень, та державний порт — Усть-Дунайський за 200 млн гривень. Конкуренція на цих аукціонах дозволила встановити ринкову ціну за ці активи.

За даними публічного модуля аналітики Прозорро.Продажі наразі на етапі укладання угод в системі є ще понад дві тисячі аукціонів, які можуть принести до бюджетів ще 2.7 млрд гривень.

Станом на 14 квітня в державній електронній торговій системі наразі оголошено понад 4.5 тисяч онлайн-аукціонів на більше 10.4 млрд гривень, в яких можна брати участь. Серед оголошених на Прозорро.Продажі торгів 1.6 тисяч земельних е-аукціонів, майже 1.4 тисячі електронних торгів з комерційних продажу й оренди, 500 торгів з продажу активів банків-банкрутів. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ