Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ПРООН опублікує звіт про становище жінок в українській економіці

Дослідження показує, що кількість менеджерок та приватних підприємиць зросла за останні роки, але чоловіки й досі переважають у більшості галузей економіки; крім того, спостерігаються помітні регіональні диспропорції, особливо це стосується Києва.

Україна посідає друге місце в Європі за часткою жінок серед менеджерів та підприємців (самозайнятих), відношення чоловіків до жінок серед керівників юридичних осіб та приватних підприємців становило 59,5 відсотка чоловіків до 40,5 відсотків жінок у 2020 році — значно вище від середньосвітового показника.

Це було серед висновків звіту «Жінки та чоловіки на керівних посадах в Україні: 2017-2020 роки», який ПРООН планує опублікувати у квітні 2021 року.

У доповіді, підготовленій Українським центром соціальних даних (УЦСД) на замовлення Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН) та уряду Швейцарії, вивчалися відкриті дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, приватних підприємців та громадських об'єднань України (ЄДРПОУ).

Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева відзначила, що просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок є потужним рушієм прогресу. Важливим для мандату ПРООН та пропозиції щодо надання інтегрованих послуг є досягнення Порядку денного у сфері сталого розвитку до 2030 року.

«Результати цієї доповіді демонструють невелике поліпшення ситуації у сфері гендерної рівності в Україні, однак для забезпечення гендерного паритету і розширення прав і можливостей жінок потрібно докласти значно більше зусиль», — наголосила Ґерчева.

«За останні три роки загальна частка жінок на керівних посадах в Україні зросла майже на пів відсотка — до 40,48 відсотка. Це значно вище від середньосвітового показника у 29 відсотків».

Донедавна в Україні не збирали дезагрегованих за гендерною ознакою статистичних даних, і це ускладнювало повноцінну оцінку відмінностей у становищі чоловіків та жінок в економічній сфері в Україні або в органах управління організацій та підприємств країни.

Ніколь Рудер, керівниця відділу співпраці Посольства Швейцарії в Україні, зазначила, що дані про жінок як підприємців та організаційних керівників в Україні є не просто зрізом гендерного виміру в приватному секторі: «При правильному використанні це дослідження може мати важливе значення для створення відповідної підтримки жіночого підприємництва та розвитку жіночих бізнес-асоціацій», — сказала Рудер.

«Ми сподіваємось, що результати цього дослідження будуть корисними для тих суб'єктів та зацікавлених сторін, як урядових, так і неурядових, які працюють над розширенням можливостей жінок та досягненням повної гендерної рівності в Україні».

УЦСД проаналізував дані ЄДРПОУ, опубліковані на єдиному державному порталі відкритих даних Міністерства юстиції України. Для аналізу був використаний набір даних станом на 7 серпня 2020 року — найостанніший із доступних. Це дослідження є продовженням першого масштабного дослідження «Жінки та чоловіки на керівних посадах в Україні», яке було проведене в рамках проєкту ПРООН «Зміцнення бізнес-об'єднань малих і середніх підприємств» у 2017 році.

Дослідження продемонструвало, що:

  • Гендерний дисбаланс серед менеджерів і підприємців у столиці Києві значно більш виражений порівняно з середнім національним показником. Київ також входить у першу десятку районів і міст з найнижчою часткою жінок серед керівників і приватних підприємців.
  • Керівниками і приватними підприємцями в більшості секторів економіки, як і раніше, є переважно чоловіки.
  • Частка жінок у цілому збільшилася з 2017 по 2020 рік на 0,5 відсотка.
  • Україна посідає друге місце в Європі за часткою жінок серед менеджерів і підприємців (самозайнятих).
  • Жінки переважають у сферах «Проживання та харчування», «Державне управління та оборона», «Охорона здоров’я та соціальна робота», а найбільше переважають в «Освіті» та «Діяльності домогосподарств як роботодавців».

Дослідження «Жінки та чоловіки на керівних посадах в Україні: 2017-2020 роки» було проведене експертами УЦСД в рамках проєкту «Зміцнення ділових асоціацій мікро-, малих та середніх підприємств», який реалізується ПРООН в Україні у співпраці з Міністерством економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України та за підтримки уряду Швейцарії. Фахівці УЦСД розробили унікальні інтерактивні інструменти для аналізу відкритих даних ЄДР, які доступні тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ