Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Процес децентралізації на Львівщині сильно заполітизований, - Замлинський

Процес утворення об’єднаних територіальних громад на Львівщині сильно заполітизований. Про це під час проведення круглого столу в стінах Львівської обласної державної адміністрації заявив Ростислав Замлинський, перший заступник голови Львівської ОДА.

«Шість районів будуть найближчим часом будуть винесенні на голосування обласної ради. Нажаль, ми спостерігаємо, що процес децентралізації став сильно заполітизованим. Але іншого шляху як забезпечити регіональний розвиток шляхом децентралізації немає», - зазначив Ростислав Замлинський.

Зазначимо, що йдеться про затвердження перспективних планів для Дрогобицького, Турківського, Сколівського, Сокальського, Пустомитівського та Стрийського районів.

«11 районів області уже мають затверджені перспективні плани. Також хочу звернути увагу на проблему довкола міста Львова, котрий бажає приєднати до себе ряд населених пунктів Жовківського та Яворівського районів», - зазначив Володимир Гірняк, перший заступник голови Львівської обласної ради.

Під час круглого столу деякі експерти піддали критиці розроблені перспективні плани.

«Перспективні плани об’єднаних громад формуються виключно на основі фінансової спроможності, що є глибокою методологічною помилкою. Всі інші чинники нехтуються. Ми створюємо надто укрупнені ОТГ, чим відриваємо мешканця від влади на космічні відстані. В гірських районах, де формування ОТГ  майже не відрізняється від процесу на рівнинних територіях, ця проблема стоїть особливо гостро.», - зазначив Петро Жук, експерт з питань децентралізації, провідний науковий співробітник Інституту регіональних досліджень імені М. Долішнього НАН України.

Зазначимо, голосування щодо затвердження перспективних планів відбудеться на сесії ЛОР 8 листопада.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ