Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Припинення екологічної реабілітації знищених сіркою земель пахне міжнародним скандалом, – голова Яворівської райради

Депутати Яворівської районної ради виступили зі зверненням до Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації щодо виділення коштів із обласного та державного бюджетів для виконання природоохоронних робіт на території діяльності колишнього Яворівського державного гірничо-хімічного підприємства «Сірка». Про це повідомив сьогодні, 6 березня, власкор Гал-інфо.

Як пояснив у розмові із журналістом голова Яворівської районної ради Володимир Сичак, це звернення, продиктоване нагальною потребою у порятунку яворівських теренів, знищених упродовж багатьох років варварським видобуванням сірки.

З його слів, у районній скарбниці таких коштів немає, щоб здійснити всі природоохоронні роботи на території колишнього ЯДГХП «Сірка», діяльність якого було припинено ще 14 років тому.

Голова Яворівської районної ради Володимир Сичак. Фото Людмила Шубіна, Гал-інфо.

«Через те, що впродовж останніх трьох років було повністю припинено бюджетне фінансування, правонаступник ЯДГХП «Сірка» – Новояворівське ДП «Екотрансенерго» було змушене пригальмувати комплекс природоохоронних робіт із відновлення екологічної рівноваги в зоні діяльності колишнього сірчаного підприємства, яке жорстоко понівечило яворівські терени. Якщо Львівські обласна рада та облдержадміністрація не втрутяться у вирішення цієї проблеми, то це призведе до надзвичайних ситуацій: зокрема, карстових проваль, які уже зафіксовані в селищі Шклі, на межі сіл Молошковичі та Бердихів», – б’є на сполох голова Яворівської районної ради Володимир Сичак.

Коли журналіст поцікавився, чи зверталася Яворівська районна влада із приводу цієї в проблеми, яка виникла на межі нашої держави із Євросоюзом, в офіційний Київ, – Володимир Сичика відповів, що ті звернення були, що мертвому кадило, на жодне позитивної відповіді не надійшло. А припинення екологічної реабілітації знищених сіркою земель, на його думку, пахне міжнародним скандалом.

Фото із Інтернету: Землі знищені варварським виробництвом колишнього ЯДХП "Сірка"

«Для розв’язання екологічної ситуації на прикордонній з Євросоюзом території та стабілізації екологічної рівноваги ще три роки тому, коштом львівського обласного бюджету, проектною організацією ТзОВ «Інститут «Гірхімпром» було розроблено проєкт екологічної реабілітації території колишнього сірчаного виробництва. Якби не було припинено фінансування втілення в життя цього проєкту, то можна було б провести якісну екологічну реабілітацію території, шляхом проведення гірничо-технічної рекультивації забруднених земель, попередити забруднення ґрунтів, атмосфери, прикордонних річок, ліквідувати скид забруднених вод в басейн річки Вісла. Як не прикро, на численні звернення про необхідність вирішення питання фінансування природоохоронних робіт та ліквідації наслідків діяльності сірчаного виробництва від Яворівської районної ради, ДП «Екотрансенерго», як ми відправляли впродовж 2015-2019 років і до Президента України, і до Прем’єр-міністра, і в Мінприроди, і в Мінекономрозвитку не дали позитивного результату. Тому ми зараз апелюємо вже до нової влади. Може отак зрозуміє цю загрозу, яка є не лише локальною, а загальнодержавного, а навіть – міжнародного рівня», – інформує Гал-інфо голова Яворівської районної ради Володимир Сичак.

Ось повний текст Звернення депутатів Яворівської районної ради до Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації щодо виділення коштів з обласного та державного бюджетів на виконання природоохоронних робіт на території діяльності колишнього ЯДГХП «Сірка»:

«В Яворівському районі Львівської області найбільш загрозливою екологічною проблемою є питання ліквідації наслідків сірчаного виробництва Яворівського ДГХП «Сірка». Виробництво сірки на підприємстві було остаточно припинено у 2006 році і після реорганізації його правонаступник Новояворівське ДП «Екотрансенерго» виконує комплекс природоохоронних робіт з відновлення екологічної рівноваги в зоні діяльності підприємства.

Проте через повне припинення бюджетного фінансування в останні З роки роботи по здійсненню природоохоронних заходів та ліквідації наслідків діяльності сірчаного виробництва на території Яворівського району фактично призупинені, а це призводить до того, що екологічна ситуація в зоні діяльності гірничо-хімічного підприємства невпинно погіршується. За останній час значно збільшилася кількість аварійних (надзвичайних) ситуацій на території Яворівського району. Так, в 2019 році зафіксовано чотири нових карстових провалля в смт. Шкло; в жовтні 2019 року утворився карст діаметром 32 метри на межі сіл Молошковичі і Бердихів. Сильні опади в травні призвели до розмиву берегів каналу водосховище Безіменне-річка Шкло та руйнування (провалля) автомобільної дороги Технологія - ПВС-600; підняття рівня води в водосховищі «Завадівка» спричинило підтоплення декількох домогосподарств на території Завадівської сільської ради. Регулюючий пристрій донного водоскиду водосховища «Завадівка» прийшов в непридатний стан. На Завадівському сірковидобувному полі Немирівського рудника ПВС-250 впродовж року спостерігається аварійний гарячий водо-вилив забруднених сірководневих вод, який залишається основним джерелом забруднення транскордонних річок Чернявка та Блех.

Погіршення екологічного стану та порушення вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища на території діяльності сірчаного виробництва Яворівського ДГХП «Сірка» засвідчено актом чергової планової перевірки Державної екологічної інспекції у Львівській області.

В 2018-2019 роках підприємством «Екотрансенерго» (по можливості) виконувалися лише першочергові роботи з ліквідації наслідків аварійних та небезпечних явищ. На даний час фінансовий стан підприємства не дає можливості за власні кошти виконувати природоохоронні роботи, ліквідовувати карстові провалля та утримувати гідротехнічні споруди (технічні водойми), які були споруджені для технологічних потреб сірчаного виробництва. Без залучення бюджетних коштів, підприємство в подальшому не зможе ліквідовувати аварійні ситуації та утримувати в безпечному ч екологічну ситуацію в зоні діяльності Яворівського ДГХП «Сірка».

Для розв’язання екологічної ситуації на прикордонній з Євросоюзом території та стабілізації екологічної рівноваги, в 2017 році за кошти обласного бюджету, проектною організацією ТзОВ «Інститут «Гірхімпром» розроблено проект екологічної реабілітації території колишнього сірчаного виробництва. Реалізація вищезазначеного проекту дасть можливість провести екологічну реабілітацію території шляхом проведення гірничо-технічної рекультивації забруднених земель, попередити забруднення ґрунтів, атмосфери, прикордонних річок, ліквідувати скид забруднених вод в басейн р. Вісла та стабілізувати екологічну ситуацію в зоні діяльності Яворівського ЯДГХП «Сірка».

На жаль, численні звернення Яворівської районної ради, ДП «Екотрансенерго», які скеровувались впродовж 2015-2019 років до Президента України, Прем’єр-Міністра, Мінприроди, Мінекономрозвитку про необхідність вирішення питання фінансування природоохоронних робіт та ліквідації наслідків діяльності сірчаного виробництва на території Яворівського району Львівської області не дали позитивного результату і проблемні питання щодо екологічної ситуації на прикордонній з Євросоюзом території, а також доля підприємства, створеного для виконання природоохоронних робіт, залишаються не вирішеними. ДП «Екотрансенерго» подало заявку на фінансування у 2020 році природоохоронних робіт з державного та обласного бюджетів, але, враховуючи, що в 2018 і 2019 роках коштів не виділялося зовсім, надій, що вони будуть виділені в поточному році залишається дуже мало.

У зв’язку з вищевикладеним та враховуючи важливість розв’язання загрозливої екологічної ситуації на прикордонній з Євросоюзом території, недопущення техногенно-екологічної катастрофи та стабілізації екологічної рівноваги на території Яворівського району, просимо вжити заходів та відшукати можливість виділення коштів з обласного та державного бюджетів на виконання природоохоронних робіт на території діяльності колишнього ЯДГХП «Сірка» на території Яворівського району Львівської області.

Депутати Яворівської районної ради».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ