Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Розрахунок викидів парникових газів (СО2) для українських експортерів за механізмом СВАМ

З 1 жовтня 2023 року імпортери до Європейського Союзу звітуватимуть про викиди СО2.

Євросоюз розробив перший у світі механізм регулювання викидів вуглецю на кордоні (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) та 18 квітня 2023 року Європарламент затвердив його. Слід зазначити що з 2005 року в ЕС працює  механізм регулювання викидів вуглецю – система торгівлі викидами (EU Emissions Trading System, EU ETS).

Для чого потрібен СВАМ ?  

Система СВАМ має на меті запобігти «витоку вуглецю», піддаючи імпорт певних груп продуктів із третіх країн (не членів ЄС та ЄАВТ) викиду вуглецю, пов’язаного з ціною на вуглець, що сплачується відповідно до Системи торгівлі викидами ЄС (ETS), коли однакові товари виробляються в ЄС. 

На кого вплине впровадження CBAM в Україні?

CBAM охоплюватиме такі категорії продуктів (вказано в Annex1 REGULATION (EU) 2023/956):

  • Каолін та інші каолінові глини, випалені
  • Цемент, глиноземистий цемент, цементні клінкери та ін.
  • Добрива (наприклад, аміак, азотна кислота, сульфоазотна кислота)
  • Металургія, повне покриття виробів із заліза та сталі (крім деяких феросплавів, брухту тощо)
  • Вироби із заліза та сталі включають наступні продукти, такі як гвинти, болти, гайки, шурупи, гвинтові гачки, заклепки, шплінти, шплінти, шайби (включаючи пружинні шайби) та подібні вироби
  • Алюмінієві конструкції та частини конструкцій
  • Деякі алюмінієві резервуари, баки, баки, контейнери
  • Багатожильний дріт, кабелі, плетені стрічки тощо, виготовлені з алюмінію, без електричної ізоляції
  • Інші вироби з алюмінію
  • Агломеровані залізні руди та концентрати
  • Водень

Як виглядатиме реалізація вимог Регламенту CBAM ?

Виробник товару, що підпадає під вуглецеве прикордонне коригування СВАМ, при його імпорті в ЄС, має заплатити за викиди СО2, що вивільнились внаслідок його виробництва, купуючи сертифікати СВАМ за ціною, яку сформує ринок торгівлі квотами на викиди парникових газів Європейського Союзу EU ETS. 

З 1 жовтня 2023 по 31 грудня 2025 діятиме перехідний період, протягом якого імпортер лише звітує про викиди СО2 і не сплачує за них.

До 31 січня 2024 року імпортер має подати перший щоквартальний звіт CBAM з такими даними:

  • загальна кількість кожного типу товару, виражена в МВт-год для електроенергії та в тоннах для інших товарів, зазначена на установку, що виробляє товари в країні походження
  • фактичні загальні викиди, виражені в тоннах викидів CO2 на МВт-год для електроенергії або для інших товарів у тоннах викидів CO2 на тонну кожного типу товарів
  • загальні непрямі викиди
  • ціна вуглецю, яку необхідно сплатити в країні походження за вбудовані викиди в імпортовані товари, з урахуванням відповідних знижок або будь-яких інших форм компенсації.

З 31 грудня 2024 року виробник зможе подати заявки на реєстрацію в електронному реєстрі СВАМ та зареєструвати уповноваженого декларанта СВАМ (імпортера), якому буде надана інформація про верифіковані викиди СО2 від виробництва товарів. Уповноваженого декларанта СВАМ має обов’язково затвердити (авторизувати) компетентний орган в країні, в яку здійснюється імпорт.

Підготовка до CBAM та головні кроки, які потрібно зробити?

Основні кроки, які бізнес може здійснити для підготовки до перехідного періоду CBAM:

Крок 1 

Необхідно провести  початкову оцінку парникових газів.  Визначити які з ваших продуктів будуть охоплені? Звідки ви їх берете (походження)? Який обсяг вашого імпорту цієї продукції?  Перехідний період CBAM має розпочатися 1 жовтня 2023 року. Це вимагає від імпортерів ЄС почати звітувати про викиди, вбудовані в продукти CBAM, які вони імпортують.

Крок 2 

Потрібно налаштувати процес збору даних про вбудовані викиди: хто в ланцюжку постачання володіє цією інформацією?  Хто буде звертатися до постачальників?

Крок 3 

Налаштувати процеси  звітності СВАМ: додати в бізнес-процеси  у Вашої організації, призначити відповідальну особу  за відповідність вимогам CBAM? 

Зверніть Увагу Невиконання вимог Регламенту тягне за собою накладення штраф з подальшою забороною торгівлі в ЄС.

Хто може Вам допомогти?

Якщо у вас є запитання щодо CBAM та його впливу на ваш бізнес звертайтеся до Компанії «Центр ЛТД».

Фахівці «Компанії «Центр ЛТД» допоможуть Вам із проведенням оцінки впливу CBAM, підготовкою щоквартального звіту та визначенням ціню, які необхідно сплатити в країні походження за вбудовані викиди в імпортовані товари, з урахуванням відповідних знижок або будь-яких інших форм компенсації. 

Контакти для надання індивідуальної пропозиції: 79026, Львів, вул.Сахарова, 41, 
380 96 781 05 37, [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ