Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Серпнева спека вплинула на якість повітря у Львові. Оприлюднені графіки

Громадська мережа станцій моніторингу якості повітря ЛУН Місто AIR проаналізувала якість повітря цього літа. Дивіться, якими були показники для Львову

У цілому протягом червня-серпня 2023 концентрація наддрібних часток PM2.5 у Львові була невисока, за цим показником повітря переважно було чисте. 

Водночас у серпні, коли в Україні фіксували спекотну погоду та температурні рекорди, концентрації PM2.5 підвищувалися. Це явище характерне для високих температур, особливо якщо вони супроводжуються слабким вітром. 

Дані у графіках ЛУН Місто AIR подані в AQI – індекс якості повітря. Чим вищим є індекс – тим гірша якість повітря. Показник до 50 означає, що повітря чисте. Показник до 100 – повітря прийнятне, тобто можна не обмежувати активності просто неба. Показник від 150 – повітря нездорове, краще відмовитися від активного перебування на вулиці, почекати з провітрюванням. 

AQI розрахований на основі концентрації наддрібних часток PM2.5. Ці частки настільки малі, що не помітні неозброєним оком і через це здатні потрапити у кров. Всесвітня організація охорони здоровʼя приділяє цим наддрібним часткам особливу увагу, адже вони негативно впливають на дихальну, серцево-судинну системи, мозок. 

Громадська система аналізу якості повітря ЛУН Місто AIR моніторить якість повітря вже понад 4 роки. Зараз проєкт має мережі власних станцій у 11 містах України, це понад 100 датчиків. Система моніторингу створена командами центру міських досліджень ЛУН Місто та Факультету радіофізики, електроніки та компʼютерних систем КНУ імені Шевченка. 

Станції ЛУН Місто AIR вимірюють наддрібні частки PM1, PM 2.5, PM10.

Слідкувати за показниками у місті у реальному часі можна на карті ЛУН Місто AIR. Дані у сервіси ЛУН Місто AIR транслюються у реальному часі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ