Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що передбачає нова реформа управління відходами

9 липня 2023 року набув чинності фундаментальний Закон України «Про управління відходами», який запускає реформу управління відходами та наближає наше законодавство до законодавства Європейського Союзу.

Даний  Закон закладає основу сучасного менеджменту відходів, відповідно до вимог ЄС. Документ дозволяє впровадити основоположні принципи та положення європейського законодавства у сфері управління відходами, зокрема запровадження ієрархії управління відходами та основні вимоги до розширеної відповідальності виробника у галузі управління відходами, що виникли внаслідок його господарської діяльності.

Основними принципами політики у сфері запобігання утворенню та управління відходами є:

  1. запобігання - утворювач або власник відходів вживає заходів для запобігання утворенню відходів, а також для уникнення, зменшення або усунення негативного впливу відходів на здоров'я людей та навколишнє природне середовище;
  2. "забруднювач платить" - утворювач або власник відходів покриває витрати на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення та оброблення, включаючи витрати на створення та утримання об'єктів оброблення відходів;
  3. територіальної наближеності - оброблення відходів здійснюється на найближчій споруді або установці з оброблення відходів, або в місці захоронення відходів, враховуючи їх екологічну та економічну ефективність, відповідно до регіональних та місцевих планів управління відходами;
  4. формування конкурентного середовища у сфері управління відходами - суб'єкти господарювання, органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані сприяти розвитку конкуренції та не повинні вчиняти будь-яких неправомірних дій, які можуть мати негативний вплив на конкуренцію у сфері управління відходами.


Суб'єкти, на яких поширюється дія Закону є фізичні та юридичні особи, діяльність яких призводить до утворення відходів, а також суб'єкти господарювання у сфері управління відходами.

Які зміни передбачено в управлінні відходами: 

  • Нова дієва дозвільна система - закон врегульовує питання дозвільної системи, визначає необхідний пакет документів для отримання дозволів.
  • Децентралізація управління відходами – закон урегульовує питання розділення повноважень між міністерствами, органами місцевого самоврядування та місцевими органами влади.
  • Багаторівневе планування - закон передбачає рух від державного плану управління відходами аж до планів управління відходами підприємств
  • Розбудова інфраструктури - закон передбачає приведення усіх існуючих місць видалення відходів у відповідність, а ті, які не відповідатимуть європейським нормам, будуть закриті. Регіональний план управління відходами визначатиме, які місця видалення відходів можна використовувати, а які мають бути рекультивовані, скільки та яких підприємств для оброблення відходів потрібно збудувати.
  • Європейські принципи - ієрархія управління відходами, розширена відповідальність виробника, «забруднювач платить». Розширена відповідальність виробника (РВВ) передбачає, що виробник несе повну відповідальність за продукцію, яку випустив на ринок: збір, повторне використання, переробку чи утилізацію упаковки. Це європейський досвід, який має стимулювати бізнес до мінімізації утворення відходів та до їх переробки.

Що нового передбачено для громадян та бізнесу щодо поводження з побутовими підходами?

По перше  - утворювачі побутових відходів (фізичні та юридичні особи) зобов'язані укладати договори з виконавцем послуги з управління побутовими відходами та вносити у встановленому порядку плату за послугу з управління побутовими відходами.

По друге - забезпечувати передачу побутових відходів до системи управління побутовими відходами, а побутові відходи, на які поширюється розширена відповідальність виробника, - до системи приймання або роздільного збирання, створеної організаціями розширеної відповідальності виробників. 

По третє - забезпечувати у встановленому порядку роздільне збирання відходів за наявності об'єкта оброблення відходів. 

Які зобов’язання бізнесу - утворювачів відходів?

  • обробляти відходи самостійно, за наявності дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів, або передавати їх для оброблення суб'єктам господарювання у сфері управління відходами, які мають такий дозвіл;
  • вести облік відходів, що утворилися в результаті їхньої діяльності та подавати відповідну звітність;
  • розробляти та виконувати плани управління відходами підприємств, установ та організацій;
  • подавати декларацію про відходи (за новою формою), якщо діяльність такого утворювача відходів призводить до утворення небезпечних відходів або річний обсяг утворення відходів, що не є небезпечними, перевищує 50 тонн;
  • відшкодовувати шкоду, заподіяну здоров'ю та майну громадян України, навколишньому природному середовищу, підприємствам, установам та організаціям внаслідок порушення встановлених правил управління відходами, відповідно до закону.

Фахівці Компанії «Центр ЛТД» готові взяти на себе зобов’язання щодо комплексного супроводу Вашого бізнесу у питаннях управління відходами: запропонують Вам ефективні рішення щодо підготовки та отримання дозвільної документації, проконсультують у питаннях ведення обліку відходів, подачі відповідної звітності та декларації про відходи за новою формою, допоможуть з розробкою та виконанням планів управління відходами підприємств.

З повним переліком послуг та досвідом роботи Компанії Ви можете ознайомитись на офіційному сайті  center-ltd.com.ua За фаховою консультацією телефонувати: +38 096 781 05 37, +38 067 725 54 32, або надсилати запитання: [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ