Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сказали "Ні" історичній назві: Мешканці Червонограду вирішили залишитись в совку

У четвер, 2 листопада, завершилося електронне голосування мешканців щодо перейменування Червонограда на Львівщині, яке тривало з 25 жовтня. У результаті, найбільшу підтримку отримала пропозиція перейменувати місто на Червоноград.
Фото: krystynopol.info

Нагадаємо, що цьогоріч було ухвалено Закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Місто Червоноград на Львівщині увійшло до переліку цих населених пунктів, які Національна комісія зі стандартів державної мови пропонувала перейменувати через асоціацію чинної назви з російською імперською політикою. 

Голосування щодо перейменування Червонограда тривало з 25 жовтня до 2 листопада. Взяти участь у ньому могли жителі Червоноградської міської територіальної громади. Всього свої голоси на електронній платформі віддали 2823 людини, проте варто зазначити, за переписом 2020 року загалом населення міста складає 65 871 особа. 

Спеціальна робоча група обрала 14 варіантів перейменування Червонограда, які і виставили на електронне голосування для мешканців. Учасники голосування могли вибрати серед варіантів: Бобинськ, Буг, Бужани, Клюсів, Христинопіль, Новий Двір, Сагайдачний, Українослав, Червень, Шевченко, Шептицький. Також пропонувалися варіанти: «перейменування не на часі», «проти перейменування (не підтримую жодну із запропонованих назв)» та чинна назва — Червоноград.

Серед варіантів для перейменування була й історична назва теперішнього Червонограда - Кристинопіль.

Як розповів науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Богдан Короленко, саме Кристинопіль є історичною назвою цього населеного пункту, яка відома з 1692 року. 

«1951 року між СРСР і Польською народною республікою було укладено угоду про обмін ділянками державних територій. Зокрема, до складу тодішньої УРСР відійшло і місто Кристинопіль, яке у листопаді 1951 року було перейменовано на Червоноград», - сказав він. 

Утім, найбільшу кількість голосів набрала пропозиція перейменувати місто на Червоноград (1294 голоси або 35%).

На другому місці опинилася ініціатива перейменувати місто на Кристинопіль (1086 або 29,5%).

Інші ідеї щодо перейменування міста набрали 100 і менше голосів.

Як повідомив заступник міського голови Червонограда Тарас Тирко, 9 листопада відбудеться засідання спеціальної робочої групи на якому представлять звіт голосування. Після громадського обговорення перейменування має затвердити міська рада, районна рада та обласна рада. Потім нову назву міста мають подати на розгляд Верховної Ради.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ